Читај ми!

Хантов буџет Велике Британије - поштено суочавање са надолазећом олујом

Педесет пет дана после буџета Квазија Квартенга, који је изазвао економску катастрофу, Британија је добила нови буџет. Министар финансија Џереми Хант оцењује га као "поштено суочавање са надолазећом олујом". Аналитичари сматрају да је нова фискална политика превише опрезна и недовољно маштовита да би пету економију света извукла из рецесије.

Као што се и очекивало, министар Хант запушио је зјапећу рупу између прихода и расхода из претходног буџета, повећањем пореза. Али ко ће платити праву цену? Људи, који живе у богатим предграђима или сиротиња?

Британски министар финансија Џереми Хант рекао је посланицима да "они ће, који зарађују преко 150.000 фунти годишње, платити око 1.200 фунти више него пре".

Међутим, дефицит од око 55 милијарди фунти покривају сви порески обвезници пропорционално. У односу на примања, највише трпе сиромашни.

За разлику од Квазија Квартенга, министар Хант није урадио ништа без благослова независних економских прогнозера.

"Независна економска прогноза предвиђа инфлацију од 9,1 одсто ове и 7,4 одсто наредне године. Она потврђује да ће мере, које предузимамо данас, довести до наглог пада инфлације половином наредне године. Уједињено Краљевство је, као и многе друге економије, сада у рецесији. Но, и даље стоји прогноза раста од 4.2 процета за целу годину", истакао је министар Хант, представљајући своју фискалну политику у парламенту.

Хант прогнозира да ће економски опоравак земље почети половином 2023. године. Аналитичари су много већи песимисти и не виде боље дане у наредне две године.

Влада ће субвенционисати рачуне за струју и гас од наредне године, али у мањем обиму од најављеног.

Уведена такса на генераторе електричне енергије, личи на разводњен предлог опозиционих лабуриста да се опорезују сви енергетски гиганти.

"Где смо после три премијера и четири министра финансија и буџета? Горе нам је него почетком године. Инфлација вртоглаво расте, а раст и животни стандард нагло падају", узвратила је на Хантово излагање пред посланицима министарка финансија британске владе у сенци Рејчел Ривс.

Фунта је незнатно пала у односу како на долар, тако и на евро.

Тиме лондонски Сити, али и друге берзе широм света, поручују британској влади да је урадила нешто, али не и довољно да би економске прогнозе са негативних постале позитивне.

недеља, 28. мај 2023.
16° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.