Годишњица револуције у сузавцу

Иран прославља годишњицу Исламске револуције. Председник Ахмадинежад обратио се присталицама на улицама Техерана и поручио да је већ произведена прва количина уранијума обогаћеног за 20 одсто. Контрамитинг опозиционих снага.

На хиљаде присталица иранског председника Махмуда Ахмадинежада окупило се у Техерану на обележавању 31. годишњице Исламске револуције. Опозиција истовремено протестује на улицама иранске престонице.

Опозициони извори су рекли да су иранске снаге безбедности пуцале и употребиле сузавац да би растерале присталице Мирхосеина Мусавија, главног Ахмадинежадовог ривала на прошлогодишњим изборима.

Опозициони Интернет сајтови преносе да је било повређених у сукобима. Два опозициона лидера - Мохамед Хатами и Мехди Каруби су нападнути, али нису повређени. Непознате особе су напале возило у којем су Хатами и Каруби ишли на протест.

Ахмадинежад је окупљенима рекао да је Иран произвео први контингент високо обогаћеног уранијума и поручио да би могао да уранијум обогати и до 80 одсто али да то неће урадити.

Ирански лидер је такође најавио да ће земља ускоро утростручити производњу уранијума обогаћеног.

Ахмадинежад се у говору осврнуо и на политику америчког председника Барака Обаме кога је оптужио да "пропушта прилике" и да "спроводи жеље Израела".

"Нажалост, нада у промене брзо се претвара у разочарање. Обама је, на жалост, разочарао све. Пропушта прилике, не ради коректно и иде путем који је у супротности са његовим сопственим интересима и интересима америчког народа, али испуњава жеље циониста", рекао је Ахмадинежад.

Би-Би-Си оцењује да би могло да дође до најжешћих сукоба од јуна прошле године када је опозиција организовала вишедневне демонстрације одбацујући изборне резултате.

Исламска револуција се обележава широм Ирана али је централна прослава у Техерану. Државна телевизија је приказала десетине хиљада људи који су изашли на улице.

Опозициони извори су рекли да су иранске снаге безбедности пуцале и употребиле сузавац да би растерале присталице Мирхосеина Мусавија, главног Ахмадинежадовог ривала на прошлогодишњим изборима.

Данашња прослава се одржава само дан након што су САД увеле нове санкције иранског Револуционарној гарди и фирмама које су с њом повезане због наводне умешаности у производњу и ширење оружја за масовно уништење.

САД сматрају да Техеран није доказао да је ирански нуклеарни програм у цивилне сврхе, а Савет безбедности УН је до сада три пута уводио санкције Ирану.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије