Читај ми!

Лиз Трас на аудијенцији код краљице Елизабете, млака добродошлица у јавности

У Британији је у току примопредаја власти. Kраљица Елизабета Друга испратиће четрнаестог и дочекати петнаестог премијера у својој владавини. До краја дана биће јаснији обриси кабинета Лиз Трас, а већ сутра је чека прво сучељавање са опозицијом у парламенту.

Данас је уторак, што значи да је тренутак да премијер у оставци Џонсон и мандатарка за нови састав британске владе Лиз Трас оду у Бакингемску палату на аудијенцију са британским сувереном. Но, Елизабета Друга није у палати. Продужила је боравак у својој летњој резиденцији Балморал у Шкотској, јер и даље има проблема са покретљивошћу.

"Не говорим јавно о својим разговорима са краљицом. Ни један премијер то не чини. Но, могу да вам кажем да ћемо се трудити да се прилагодимо њеним жељама", рекао је Борис Џонсон, британски премијер у оставци.

Зато су Џонсон и Трасова отпутовали у Шкотску где ће, први пут у историји, бити обављена "рукољубна аудијенција". Џонсон ће краљици званично предати своју оставку, а само неколико минута касније, Лиз Трас ће бити позвана да састави нову владу.

На дан примопредаје власти, медији се много више баве премијером у оставци, него мандатарком. Спекулишу да ли ће Џонсон остати у посланичким клупама попут Терезе Меј или ће, као Тони Блер, кренути на турнеју по америчким универзитетима и папрено наплатити сваки говор.

Избор Лиз Трас медији, али и јавност дочекали су млако и без емоција. Чак је и протестима испред зграде владе фалила срчаност.

"Лично ми је жао због начина на који је Џонсон збачен. Парламентарна истрага против њега је по мени претеривање. Она је водила добру кампању и нисам изненађена њеном победом", навела је једна становница Британије.

Борис Џонсон и Риши Сунак, премијеркин главни ривал до самог краја, номинално су је подржали. Но, са подршком само 57 одсто чланства, Лиз Трас, која је више идеолог него прагмата, имаће много изазова у сопственим редовима.

"Она ће имати проблема са конзервативним посланицима. Тај однос зависиће и од састава њеног кабинета. За сада знамо да ће њена влада радити у духу слободног тржишта и бити састављена од 'њених људи', а не људи Бориса Џонсона. То није рецепт за јединство", истакле је директорка Чатам хауса Бронвен Медокс.

Састав новог кабинета биће познат докраја дана. Мало је препознатљивих имена. Једини преживели из претходног сазива је популарни министар одбране Бен Валас.

"Осећање у земљи је да је последњих неколико недеља протраћено на унутрашње преиспитивање Kонзервативне странке уместо да је ослушкивала народ. Грађани желе да влада проради и објасни им како ће им помоћи током јесени и зиме, које ће, чини се, бити прилично тешке", рекао је Тим Бејл, професор Универзитета краљице Мери.

"Борис Џонсон саставио је необичну унутар-партијску коалицију. Људима се свиђао његов оптимизам, обећања да ће превазићи економску неједнакост разних делова земље, као и новац, који је томе био намењен. Он је тако продро у делове земље где странка није имала упориште. Она ће покушати да спасе део тога уједно радећи на сопственом премијерском идентитету", додала је Медоксова.

За кабинет Лиз Трас приоритет је враћање пољуљаног поверења у владу и њене институције. За опозицију приоритет су превремени избори и повратак у улицу Даунинг број 10 после 13 година.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво