Латинска Америка помаже Хаитију

Лидери Савеза држава Латинске Америке на самиту у престоници Еквадора обећали формирање фонда од 100 милиона долара за помоћ разрушеном Хаитију.

Готово месец дана после катастрофалног земљотреса који је погодио карипску државу Хаити, лидери Савеза држава Латинске Америке окупили су се у престоници Еквадора како би пружили подршку обнови Хаитија. После апела председника Хаитија, Рене Превала, учесници скупа обећали су формирање фонда од 100 милиона долара у те сврхе.

На самиту земаља Латинске Америке покренуто је питање слања опреме за изградњу кућа и школа и стручњака који ће помоћи обнову уништене инфраструктуре после потреса.

Председник Хаитија Рене Превал изнео је конкретан предлог да се новцем из фонда сагради 200 до 300 километара путева. Домаћин скупа, председник Еквадора, Рафаел Кореа, позвао је међународну заједницу да следи пример његове земље и отпише стране дугове Хаитију.

"Најљубазније молимо све кредиторе, посебно међународне организације да у потпуности отпишу страна дуговања Хаитију. Еквадор је то већ учинио", рекао је председник Еквадора Рафаел Кореа.

У завршном документу самита пише да ће у фонд вредан 100 милиона долара земље давати доприносе у складу са својим бруто друштвеним производом.

У тексту стоји и да су Хаитију преко потребни шатори и привремена склоништа због уништених стамбених објеката.

Уједињене нације бију битку са временом да би пре кишне сезоне доставиле што више тих објеката на Хаити.

Према подацима светске организације 250 хиљада људи од милион становника те земље којима су потребни шатори је збринуто. Тренутно Међународна организација за миграције обезбеђује основне потребе становништву које им се достављају преко хуманитарних агенција.

У пољској болници у Порт-о-Пренсу којом управља Универзитет из Мајамија збринут је 28-годишњи Хаићанин који је преживео 27 дана испод рушевина после земљотреса.

Реч је о Евансу Монсиграсу који је лекарима рекао да је за време земљотреса био у својој кући у кухињи и да је ту остао затрпан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије