Читај ми!

Асанж уложио жалбу на изручење САД

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж поднео је жалбу Вишем суду у Лондону да се блокира његово изручење САД где би требало да се суочи са оптужбама за шпијунажу. По мишљењу Асанжових присталица, у Америци би се суочио са нехуманим третманом и не би имао правично суђење.

Амерички тужиоци тврде да је аустралијски држављанин Џулијан Асанж помогао аналитичару обавештајне службе америчке војске Челси Менинг да украде поверљиве дипломатске депеше и војна документа које је касније објавио Викиликс, чиме је, по њиховим речима, довео у опасност животе службеника америчке владе, наводи АП.

За његове присталице, Асанж је новинар који обелодањује тајне и који је разоткрио злочине америчке војске у Ираку и Авганистану.

Британски суд је у априлу ове године донео пресуду да Асанж може да буде изручен САД, а ту одлуку је 17. јуна потврдила британска министарка унутрашњих послова.

Из кабинета министарке Прити Пател речено је да то неће угрозити људска прва оснивача Викиликса.

Асанжове присталице и адвокати тврде да је он новинар и да има право на заштиту слободе говора из Првог амандмана америчког устава, те да је случај политички мотивисан.

По њиховом мишљењу, Асанж би се у САД суочио са нехуманим третманом и не би имао правично суђење.

Асанжов правни тим уложио је жалбу против одлуке Вишег суда. Како наводи Ројтерс, очекује се да ће жалбени поступак потрајати месецима.

Апел властима Аустралије

Асанжов брат Габријел Шиптон позвао је Владу Аустралије да интервенише одмах у случају њиховог држављанина и да оконча, како је рекао, ту ноћну мору.

Сага је почела крајем 2010. када је Шведска тражила Асанжово изручење из Британије због оптужби за силовање и сексуални напад. Како би избегао изручење, 2012. се склонио у Амбасаду Еквадора у Лондону, где је провео седам година.

После промене власти у Еквадору, изручен је британским властима у априлу 2019. године, и од тада се налази у затвору Белмарш.

Оптужен је због кршења британских услова кауције иако је случај у Шведској одбачен, али га британске власти и даље држе у затвору док не буде окончан процес екстрадиције у САД.

"Борићемо се против овога. Искористићемо сваку жалбени инструмент", рекла је његова супруга Стела Асанж новинарима пошто је Пателова одобрила његово изручење.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво