Опасност од напада Ал Каиде

Постоји реална опасност да ће Ал Каида покушати да нападне Америку у следећих шест месеци, једногласни у оцени челници обавештајних служби САД. Мрежа Ал Каида на првом месту листе најозбиљнијих претњи. Лани највећа претња економска криза.

Највиши званичници обавештајних служби САД оценили су као "известан" покушај напада Ал Каиде и њених савезника на САД у наредних шест месеци. Они се залажу за, како наводе, "нову флексибилност" у техници притварања и испитивања осумњичених.

Званичници, који су сведочили пред Комитетом Сената за обавештајне послове, такође су упозорили на повећан ризик од сајбер напада следећих месеци, нагласивши да је хакерски напад на "Гугл" из Кине "сигнал за узбуну" и претходница будућих напада чија је мета ометање економских активности фирми.

"Циљ Ал Каиде остаје напад на територију САД, у операцијама широких размера које би довеле до масовних жртава или нанеле штету америчкој економији, или и једно и друго", каже директор Националне обавештајне службе Денис Блер у саслушању, чији је циљ процена опасности по земљу.

Денис Блер је, пред директорима ЦИА и ФБИ и високим обавештајним званичницима државе и Министарства одбране, Ал Каиду ставио на сам врх листе претњи, на којој се налазе и ирански и севернокорејски нуклеарни програми, криминални картели као и потенцијални економски сломови у земљама у развоју које је тешко погодила криза.

У 2009. економска криза најозбиљнија претња

Као позитивне знаке у прошлој години Блер наводи побољшану безбедност у Ираку и економски опоравак земаља у развоју. Иначе, опасност од економског краха глобалне економије је у 2009. била највећа безбедносна претња.

"Погрешни кораци би могли економске теме да врате на чело листе претњи, посебно, ако се инфлација или политички притисци за консолидацију буџета јаве пре него што се стабилизује потрошња домаћинства и приватне инвестиције добију замах у опоравку.

Директор ЦИА Леон Панета је упозорио на јачање Ал Каиде на саудијском полуострву, где се појавило неколико нових група с намером да организују нападе на САД и западне циљеве, иако језгро терористичке мреже, више нема у муслиманским земљама углед какав је раније имало.

"Ал Каида сада ствара своје ћелије на сигурнијим местима, Јемену, Сомалији, земљама Магреба", наводи Панета додавши да инспиришу појединце и у САД о чему говори откривена терористичка завера у Колораду и Чикагу.

Директор ФБИ Роберт Милер је изјавио да су америчке обавештајне агенције научиле лекцију на случају лета 253 "Нортвест Ерлајнза" на линији Детроит-Амстердам и навео да су неизбежни покушају напада у блиској будућности.

На питање председавајуће Комитету Сената, сенаторке Дајане Фајнстајн да оцене реалну опасност од терористичког напада на САД у наредних 6 месеци, сви присутни званичници су одговорили потврдно.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара