Москва и Лондон похвалили Иран

Понуда Техерана да свој уранијум шаље на обогаћивање у иностраноство позитивно оцењена у Москви и Лондону. Берлускони у Кнесету рекао да свет не може прихватити нуклеарни Иран.

Москва и Лондон су данас оценили позитивном понуду Техерана да свој уранијум шаље у иностранство на обогаћивање, као што су тражиле УН. 

"Ако Иран жели да прихвати понуду (о обогаћивању уранијума у иностранству), онда је то позитиван знак да је спреман да сарађује са међународном заједницом у вези са нуклеарним програмом", саопштило је британско министарство иностраних послова.

Председник Ирана Махмуд Ахмадинежад је јуче изјавио да је његова земља спремна да шаље уранијум у иностранство на обогаћивање, као што траже УН.

"Ако је Иран спреман да се врати на првобитан план, онда то само можемо да поздравимо", рекао је новинарима у Москви шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Британско министарство иностраних послова је, међутим, указало да су преговори о иранском нуклеарном програму кључна тачка. 

Ахмадинежад је у интервјуу за иранску државну телевизију рекао да му неће бити "проблем" да Западу да ниско обогаћени уранијум и да га преузме кроз неколико месеци, обогаћен за 20 одсто.

Ирански званичници су месецима критиковали план УН и нудили алтернативе једном од главних услова - упућивању уранијума у иностранство за обогаћивање.

Запад страхује да је циљ иранског нуклеарног програма производња нуклеарног оружја што Техеран пориче.

Берлускони: Свет не да прихвати нуклеарни Иран

Италијански премијер Силвио Берлускони изјавио је данас да свет не може прихватити да се Иран наоружа нуклеарним оружјем.

Обраћајући се посланицима Кнесета (парламента) у Јерусалиму, трећег, завршног дана посете Израелу, Берлускони је рекао да међународна заједница мора тежити већем разумевању "како би омела опасне циљеве иранског режима" и "не може правити компромисе".

"Не можемо прихватити нуклеаризацију земље чији су лидери директно изразили жељу да униште Израел, порицали холокауст и делегитимисали јеврејску државу", казао је Берлускони, истакавши да је исправан пут је мултилатерално надгледање војног развоја које ирански програм може да произведе, преговори и санкције.

"Ми знамо да имамо пријатеља у Европи, Италију", рекао је Нетанијаху.

Он је поменуо и трудну жену која се успротивила немачком официру за време Другог светског рата и, ризикујући сопствени живот, убедила га да пусти ухапшену Јеврејку.

"Та храбра жена се звала Роза. И једно од њене деце се зове Сливо Берлускони, данас премијер Италије", рекао је Нетанијаху, загрливши Берлусконија, који је брисао сузе, баш на другу годишњицу смрти мајке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара