Цензура за кинеске медије

Кина је прошле године покушала да повећа контролу над медијима. Годишњица гушења демонстрација на пекиншком тргу Тјенанмен и масовни протести у провинцији Синђанг, теме о којима медији нису смели да извештавају, тврди Међународна федерација новинара.

Власти у Кини у 2009. години покушале су да повећају контролу над медијима издајући наредбе да се не извештава о темама као што су немири у Синђангу и оптужбе за корупцију против државних званичника, саопштила је Међународна федерација новинара.

У извештају Међународна федерација новинара чије је седиште у Бриселу, наводи податке о 62 појединачне наредбе издате кинеским медијима од јануара до новембра 2009. године, што, како преноси агенција "Асошијетед прес", одражава широк распон тема које власти у Кини сматрају осетљивим.

Међу темама о којима медији нису смели да извештавају је и обележавање 20 година од гушења демонстрација на пекиншком тргу Тјенанмен и масовни протести у провинцији Синђанг.

У извештају на 18 страна наводе се ограничења са којима су се суочили домаћи и страни новинари у Кини, Хонгконгу и Макаоу.

Кинеским медијима било је наређено да не шаљу извештаче у Сечуан на годишњицу земљотреса у коме је погинуло скоро 90.000 људи.

Њима је такође наложено да не шаљу новинаре у Синђанг, где је дошло до етнички мотивисаних сукоба у којима је погинуло 200 људи.

Уместо тога, речено им је да користе искључиво извештаје агенције Синхуа.

Кинеским медијима није било дозвољено ни да извештавају ни о оптужбама за корупцију у Намибији у које је била умешана компанија на чијем се челу раније налазио најстарију син кинеског председника Ху Ђинтаоа.

Кинески медији били су у обавези да користе извештаје агенције Синхуа о посети америчког председника Барака Обаме тој земљи и избришу вести о форуму у Шангају на коме је Обама апеловао на Кину да прекине са цензуром Интернета.

Њима је наложено и да не извештавају о протестима, ни о другим "спонтаним догађајима" за време посете председника САД.

Међународна федерација новинара је саопштила да је њихов извештај направљен уз помоћ кинеских бораца за људска права, нагласивши да извештај није потпун, већ да је то само део од неколико стотина наредби које су издале централне и провинцијске власти.

"Још једном позивамо међународну заједницу да заузме принципијелан став и супротстави се свим облицима ограничења права новинара у Кини да раде свој посао", рекао је генерални секретар Међународне федерације новинара Ејдан Вајт.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара