Карзаи позвао талибане на предају

Хамид Карзаи позвао талибане да положе оружје и понудио реинтеграцију, нагласивши да се позив не одности на терористе из Ал Каиде. Ипак, влада Авганистана неће попустити пред захтевима побуњеника да међународне војне снаге напусте земљу.

Авганистански председник Хамид Карзаи позвао је данас талибанске борце да положе оружје и прихвате законе земље и нови програм за реинтеграцију у авганистанско друштво.

Карзаи је ово рекао три дана након завршетка међународне конференције о Авганистану, одржане у Лондону, где су се учесници договорили да финансирају општи програм за привлачење талибанских побуњеника да се прикључе влади, чиме би се смањило насиље у земљи.

Авганистанска влада се сложила да ће спроводити свеобухватнији и детаљнији програм који ће укључивати отварање радних места и образовање.

Подстицаји за талибане у замену за одлагање оружја постојали су већ више година али су углавном били неефикасни и привлачили само борце на најнижој лествици, и то без гаранција да се неће вратити назад у борбу против владе.

Скидање имена вођа побуњеника са међународне црне листе терориста би помогло председнику да их наговори да седну за преговарачки сто.

Уједињене нације су раније избрисале имена петорице побуњеника, али ниједан од њих није био међу водећим талибанима.

Рука помирења не важи за припаднике Ал Каиде

Карзаи је поновио намере да се пружи рука помирења вођама талибана колико год они то буду спремни да прихвате, али је и јасно рекао да се та понуда не односи на припаднике Ал Каиде, нагласивши да у Авганистану нема места за терористе.

"Чинимо све што је могуће да допремо до највиших нивоа да бисмо донели мир и безбедност", рекао је Карзаи на првој конференцији за штампу после повратка из Лондона.

Авганистански председник раније је рекао да је спреман да разговара са вођом талибана Мула Омаром и да ће прихватити сваког екстремисту који је спреман да призна Устав Авганистана.

Међународне снаге остају у Авганистану

Карзаи је оценио инсистирање побуњеника на повлачењу америчких и НАТО трупа из земље пре било каквих договора као нереално и назвао такав захтев "бесмисленим потезом".

Према речима председника, представници међународне заједнице се налазе у Авганистану да би помогли борбу против тероризма и екстремизма, "стога они морају бити сигурни да су испунили свог циљ пре него што могу да напусте земљу", пренео је Ројтерс.

Талибани би требало да се "врате у своју земљу и раде на успостављању мира, да би америчке и друге снаге биле слободне да се врате кући", казао је Карзаи.

Талибански побуњеници су саопштили да су спремни да преговарају само уколико више од 110.000 страних војника напусти Авганистан, док Вашингтон најављује слање додатних 30.000 војника, а друге државе ће послати још око 7.000 војника.

План Вашингтона је да се америчке трупе повуку из Авганистана до средине 2011.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара