Реаговања после усвајања резолуције о Сребреници

После усвајања резолуције о Сребреници на Генералној скупштини УН реагују бројни званичници Републике Србије и Српске.

Реаговања после усвајања резолуције о Сребреници Реаговања после усвајања резолуције о Сребреници

Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију о Сребреници што је изазвало бројна реаговања у Србији и Републици Српској.

Премијер Србије Милош Вучевић поручио је да резолуција о Сребреници не доноси ништа добро и да је, иако је формално усвојена у Генералној скупштини УН, суштински доживела дебакл.

Захвалио је свим земљама које су имале храбрости да кажу шта је истина.

Указао је да ова резолуција неће допринети помирењу, нити учвршћивању односа између народа и држава на овим просторима.

"То је политички дебакл оних који су то радили. Горе главу и Србија и Српска. Нисмо геноцидан народ, нисмо ни лоши људи. Требало би више да радимо и политички да се боримо за нас и нема одустајања", рекао је Вучевић за РТРС и додао да је поносан на заједништво и саборност Српске и Србије.

Над Србијом је данас учињен злочин, нашем народу је залепљена етикета коју не заслужује и то је урадио модеран свет коме су уста пуна демократије и развоја, изјавио је потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

"Двадесети век ће у историји човечанства остати убележен као век ужасних ратова, који је завршен са за нас посебно болним деведесетим годинама. У 21. веку, уместо да су ратови прошлост, ми живимо неке нове, праве, али и дипломатске. Зато не успевамо да залечимо болне ране са којима свет наставља да се поиграва. Отварање тих рана је некоме било политички потребно и то је највеће лицемерје међународног јавног права у модерној историји!", објавио је Мали на Инстаграму.

Како је навео, на нама је да наставимо да се са пијететом сећамо и жалимо због жртава сваког рата и да наставимо да будемо поносни на председника Александра Вучића који је достојанствено данас у Њујорку на највишем нивоу одговорио на јако тежак изазов.

"Поносни смо на Србију, на њега, на снагу и кредибилитет које смо показали. Поносни смо јер је целом свету рекао истину и јер се није плашио оних много већих од нас. Поносни смо јер им је указао на њихово лицемерје, на милионе српских жртава у светским ратовима, на њихове злочине који нису никада окаректерисани као геноцид. Хвала свим пријатељским земљама које су разумеле шта је говорио, а надам се да ће они који су гласали “за” тај став убудуће пођеднако према свима да примењују. У супротном, куда иде овај свет?", нагласио је Мали.

Петковић: Вучић показао како се бране интереси међународног права

Директор Канцеларије за Ким Петар Петковић изјавио је да је председник Србије Александар Вучић показао како се бране интереси међународног јавног права, како се брани достојанство једне мале суверене земље на брдовитом Балкану која не пристаје да јој се лепе опасне политичке етикете само зато што то нечијој међународној агенди то данас одговара.

"Образ и част немају цену! Председник Вучић храбро је рекао истину у лице светским моћницима, стао у одбрану моралних и хуманистичких принципа и кроз постављена три кључна питања на која спонзори ове срамне резолуције нису имали одговор, разобличио сво њихово лицемерје", написао је Петковић на свом Инстаграм профилу.

Он се запитао да у време када премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти свакодневно спроводи етничко чишћење над Србима на Косову и Метохији, када својим насилним потезима од Балкана прави ново буре барута, коме је оваква резолуција срама била потребна и с којим циљем?

"Она свакако неће допринети ни помирењу ни смиривању тензија, већ ће само дати ветар у леђа новим насилним претензијама и акцијама и имати опасне импликације по живот Срба на Косову и Метохији и свуда где они живе", истакао је Петковић.

Према његовим речима, зато и дан данас памтимо и не заборављамо наше страдалнике који немају глас, али имају Србију и председника Александра Вучића да говори у њихово име и не дозволи да се њихово страдање заборави.

Српска листа: Хвала Вучићу на лавовској борби за српски народ

Српска листа саопштила је да у име српског народа са Косова и Метохије пружа пуну подршку и захваљује се председнику Србије Александру Вучићу на храброј, лавовској и одлучној борби за српски народ, Републику Србију и Републику Српску на седници Скупштине Уједињених нација у Њујорку, против надмоћнијих, неморалних и лицемерних.

"Хвала вам уважени председниче Вучићу што се ни за јоту нисте повукли пред насртајима јаких, моћних, лицемерних и неморалних сила којима закон лежи у топузу и који су по сваку цену желели да своју бруку, срамоту и нацистичку прошлост пришију храбром, несаломивом и много страдалном српском народу", наводи се у саопштењу Српске листе.

Како се наводи већи број држава које нису подржале ову резолуцију говоре да су напори Вучића да се чује истина и заштите српски народ, Србија и Српска имала ођека широм света и да су наша тробојка, истина и правда јаче од њихових лажи, претњи и уцена.

"Нека живе Србија и Српска, живео српски народ", наводи се у саопштењу.

Јовановић: Срамна резолуција - у Сребреници није био геноцид

Председник Нове демократске странке Србије Милош Јовановић рекао је да је усвајање у Генералној скупштини УН истински срамне Резолуције о такозваном "Међународном дану сећања и обележавања геноцида у Сребреници" покушај да се лаж претвори у истину и тиме понизи српски народ, угрози опстанак Републике Српске и потврди западно виђење југословенске кризе по ком су Срби највећи кривци за рат. Врхунац је лицемерја да су њени предлагачи, као и неки од коспонзора, одговорни за смрт милиона људи и за неке од највећих злочина у историји човечанства.

Како је рекао, зато је важно подсетити и никада не заборавити да су ратови из деведесетих година прошлог века наметнути српском народу и да су управо Срби највеће жртве тих ратова и једини народ који је на овим просторима био жртва геноцида.

"Подједнако је важно стално инсистирати и на јединој истинитој чињеници - а она гласи да у Сребреници није почињен злочин геноцида! Упркос дипломатским активностима Републике Србије последњих недеља, прилично гласно представљених у домаћој јавности, резолуција је нажалост усвојена уз незанемарљив број гласова za, од којих су многи из држава које представници власти називају “пријатељским" или чак државама "стратешким партнерима“. Очигледно је да то више не могу бити, а многе то никада нису ни биле", каже Јовановић.

Стога Нови ДСС, поред  одржавање седнице Народне скупштине на којој би се отворило питање спољне политике Србије, сматра да би усвајање резолуције народних скупштина Србије  и Републике Српске, којом би заједнички и у потпуности одбацили перфидну а истовремено бруталну лаж о такозваном геноциду у Сребреници, било од највећег значаја.

Додик: Према демократским принципима, резолуција о Сребреници је пропала

Реаговања стижу и из Републике Српске. Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да, што се тиче демократског света и онога што нас они уче, резолуција о Сребреници није данас добила већину у Генералној скупштини УН него је пропала.

"На гласању смо видели да су за резолуцију гласале 84 земље, што није ни надполовична већина", нагласио је Додик и истакао да је пропао њихов наум био да Србима прикаче да су геноцидан народ.

Поновио је да је Влада Репубике Српске покренула питање мирног раздруживања са Федерацијом БиХ, јер, како је истакао, немамо разлога да након овога остаје и живимо заједно у БиХ.

Приметио је да близу 110 земаља није гласало или је било против или уздржано.

"Ово је пропала резолуција и то значи да је УН нису подржале. Њихов наум да Србима наметну геноцидност и моралну дисквалификацију није успео", рекао је председник Републике Српске и додао да ће Американци рећи да је 84 гласа "за" довољно.

"Упитао бих по којем принципу је то довољно", рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву и поручио да се не би поносио да је на месту оних који на резолуцији радили.

Стевандић: Србија још једном на правој страни историје, од сутра нова ера односа

Председник Народне Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је, без обзира на резултат гласања, Србија победила и додао да је опет на правој страни историје, а да су земље које су гласале за усвајање резолуције о Сребреници уцењиване или поткупљене, те да од сутра почиње први дан нове ере међународних односа.

Стевандић каже да је Србији још једном у историји припао велики терет и, како каже, част да поново на својим леђима понесе крај једне ере и почетак новог доба.

"Више од половине света и много више од две трећине човечанства, ако гледате бројност земаља које су гласале је било на страни Србије. И ови што су гласали су гласали под уценом и из интереса и опет нису успели да имају пола земаља на свету. Што ће рећи да је тај колективни запад који уцењује и подмићује људе због својих геополитичких интереса, управо доживео највећу шамарчину, а мислим да је доживео и почетак краха," рекао је Стевандић.

Српска кућа у Подгорици: Извињење Србији и Српској због сенке издаје

"Српска кућа" у Подгорици, кровна институција српске науке, културе, уметности и информисања, упутила је извињење грађанима и руководствима Србије и Републике Српске због, како истиче, издајничке одлуке Црне Горе да гласа за резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН.

"Дубоко се извињавамо што сенка издаје, без наше кривице, пада и на наше лице, али и са осећајем изузетног поноса делимо заједничку радост српског народа што су, упркос невиђеним притисцима и уценама, Србија и Република Српска данас у УН оствариле величанствену моралну победу", саопштено је из "Српске куће".

Из "Српске куће" истичу да су поносни и на јединство којим је данас српски народ, упркос спољним моћницима и унутрашњим плаћеницима, показао да нема те силе, претњи и уцена које га могу бацити на колена, преноси Срна.

"Исход гласања, недвосмислено је доказао да као народ нисмо сами и да широм света имамо бројне и моћне пријатеље, а да је наум историјских непријатеља српског народа и његових заједница још једном доживео пораз", наводи се у саопштењу.

понедељак, 24. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару