Пружена рука талибанима

Уз невиђене мере безбедности у Лондону, учесници конференције о Авганистану одлучили да покрену процес помирења са талибанима. Договорено да до краја године авганистанске снаге безбедности преузму контролу од међународних снага у неколико провинција.

Учесници међународне конференције о Авганистану, на којој се расправља о преносу контроле НАТО-а на авганистанске снаге безбедности, одлучили су да покрену процес помирења са талибанима, борбу против корупције, развој привреде и регионалну сарадњу.

Конференција у Лондону одржава се свега недељу дана након што су талибани извели организован напад на државне институције и цивилне објекте у центру Кабула, а НАТО одао признање авганистанским снагама безбедности због ефикасне реакције на нападе бомбаша.

Авганистански председник Хамид Карзаи апеловао је на међународну заједницу да настави са пружањем подршке снагама безбедности те земље и најавио да ће снаге безбедности до краја ове године преузети контролу у неким провинцијама.

Ипак, Карзаи је рекао да ће контролу у свим провинцијама авганистанске снаге безбедности преузети тек 2015. године и да очекује да ће међународне трупе у земљи остати још најмање десет година.

Карзаи је најавио план о укључивању талибанских бораца у друштво и оценио да се Авганистан креће "полако али сигурно ка циљу - миру и стабилности".

Авганистански председник је апеловао на подршку суседних земља, посебно Пакистана и нафтом богате Саудијске Арабије.

Браун: Одлучујући тренутак

Отварајући једнодневни скуп, британски премијер Гордон Браун оценио је да је сада "одлучујући тренутак за међународну сарадњу која треба да помогне авганистанском народу да управља сопственом земљом".

Браун је најавио да ће циљеви, постављени на конференцији, бити повећање броја авганистанских војника на 171.600 и полицајаца на 134.000 до октобра 2011. године.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен апеловао је уочи скупа да се уз ангажовање страних војника које је означио као "жртвовање", одреди јасан политички план за будућност Авганистана.

Конференцији присуствују и америчка државна секретарка Хилари Клинтон и генерални секретар УН Бан Кимун.

Клинтон изјавила је да је "неопходно сарађивати са непријатељима" да би се у Авганистану успоставио мир.

"Морате бити спремни да сарађујете са непријатељима ако хоћете да се оконча побуна", рекла је Клинтонова.

Конференцију у Лондону прате незапамће мере безбедности, а недељу уочи подоласка 70 званичника, Велика Британија је подигла ниво опасности од терористичких напада са "значајног" на "озбиљан", што, практично, значи да је такав развој догађаја врло вероватан.

Не би ли донекле смирили јавност, најпознатији британски шпијуни, славни МИ5, саопштили су да "прате око 2.000 особа за које се сумња да су умешани у планирање терористичких напада, као и 30 акција за које се сумња да би могле бити окончане неком врстом напада".

Саудијскa Арабија посредник у преговорима 

Саудијска Арабија прихватиће да буде посредник у обезбеђивању мира и стабилности у Авганистану уколико буду задовољени њени услови, изјавио је саудијски министар иностраних послова Сауд ал Фејсал.

"За учестовање Саудијске Арабије имамо два услова - да Авганистан званично то затражи и да талибани покажу спремност да учествују у преговорима прекидањем веза са терористима, као и да то докажу", рекао је Фејсал новинарима у Лондону.

Фејсал је додао да преговори са талибанима неће бити могући нити ће се на њима постићи нешто уколико талибани не престану да пружају уточиште Осами бин Ладену, јер на преговоре неће долазити са позитивним ставом.

Фајсел је такође оценио да је важна тема данашње конференције у Лондону промена политике у Авганистану, односно констатација да решавање авганистанског питања није само војно питање, већ и политичко и привредно.

Рат против терориста ће бити успешан уколико дође до помирења међу Авганистанцима, а терористи буду изоловани, рекао је Фајсел.

Председник Обама објавио је почетком децембра нову стратегију Сједињених Америчких Држава за Авганистан, која предвиђа слање додатних 30.000 војника чиме би њихов број достигао готово 100.000.

Обама је тада истакао да су Аустралија, Француска, Русија и Италија кључни партнери САД у стратегији за Авганистан.

Са 9.500 војника, Британија има други по величини војни контингент у Авганистану.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара