Де Вилпен ослобођен оптужби

Бивши француски премијер Доминик де Вилпен ослобођен оптужби за планирање саботаже предизборне кампање свог противника Николе Саркозија на председничким изборима у Француској 2007. године.

Суд у Паризу саопштио je да је у недостатку доказа бивши француски премијер Доминик де Вилпен ослобођен оптужби да је током председничке кампање 2007. године, користио кривотворена документа како би свог противника Николу Саркозија довео у везу са једним случајем корупције.

Де Вилпен је током истраге признао да је знао за постојање докумената у којима су се Саркози и још десетина припадника француске пословне и политичке елите доводили у везу са тајним рачунима у финансијском предузећу из Луксембурга "Клирстрим", по којем је ова афера и добила име.

Суд, међутим, није успео да утврди да је бивши премијер знао да су ова документа кривотворена.

Британска агениција оцењује да оваква пресуда представља лични тријумф Де Вилпена и снажан ударац Саркозију, који је своју нетрпељивост према бившем премијеру отворено показивао још док су заједно радили у влади бившег француског председника Жака Ширака.

Као главни организатори афере "Клирстрим" оптужени су бивши извршни потпредседник европске аеронаутичке компаније "Еадс" Жан-Луј Жергорен и компјутерски стручњак Имад Лахуд, док је бивши ревизор из компаније "Артур Андерсен" Флоријан Бурж проглашен кривим за крађу оригиналних докумената и кршење поверења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара