Шри Ланка бира председника

Први пут после победе над Тамилским тигровима, грађани Шри Ланке бирају председника. Главни кандидати садашњи шеф државе Махинда Раџапакса и предводник војне победе над Тамилским тигровима, генерал Сарат Фонсека.

У Шри Ланки, држави која је 25 година била захваћена грађанским ратом, одржавају се председнички избори. Више од 14 милиона људи уписано је у бирачке спискове.

Ово су први избори на том острву од када је влада прогласила победу над побуњеницима из редова Ослободилачких тигрова тамилског Елама у мају прошле године.

Главни кандидати су садашњи шеф државе и фаворит Махинда Раџапакса и његов ривал, предводник војне победе над тамилским сепаратистима, генерал Сарат Фонсека.

Победа над Тамилским тигровима, донела је велику популарност генералу Фонсеки, који је у тој операцији учествовао као командант оружаних снага.

Иако, нема поузданијих резултата истраживања јавног мнења, аналитичари оцењују да се Фонсека налази уз раме актуелном шефу државе, док осталих 20 кандидата представљају само "статисте у том политичком надметању".

Предност Раџапаксе је већа јединственост странака које га подржавају у решавању главних економских задатака.

Фонсека је суочен са обавезом да помири дијаметрално супротне аспирације главних партија.

Занимљивост избора биће изјашњавање Тамила, који чине 12 одсто становништва, а који ће, после дугог одсуства због побуне, поново бити у прилици да гласају за председника.

Аналитичари сматрају да ће већина њих подржати Фонсеку, пошто је иза њега стала опозициона Уједињена национална партија, која има благонаклон однос према мањинама.

Изборе ће обезбеђивати 68.000 полицајаца, а сутра се очекују први незванични резултати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара