Читај ми!

Израел против Хамаса, демонстрација силе

Са безмало 700 борбених авиона и војним буџетом од више од 20 милијарди долара, израелске оружане снаге представљају драматично опаснију силу у односу на противнике из Хамаса. У досадашњим акцијама уништено више од 300 објеката. Појас Газе пред хуманитарном катастрофом.

Израел против Хамаса, демонстрација силе Израел против Хамаса, демонстрација силе

Убрзо ће уследити велики удар, рекла је непозната особа власнику радње у Појасу Газе неколико минута пре него што је целу зграду са земљом сравнио пројектил испаљен из израелског авиона.

Његова радња је само једна у 316 објеката које је за десетак дана бомбардовања уништила израелска авијација, гађајући сигурне куће, тунеле, бункере и радионице за склапање пројектила, које ка Израелу испаљује Хамас.

Израелско ратно ваздухопловство, једно од најмоћнијих на свету, на располагању има најмање 684 авиона, укључујући вишенаменске летелице пете генерације Ф-35, низ варијанти авиона Ф-15 и Ф-16 и низ јуришних хеликоптера.

Осим за нападе на положаје у Појасу Газе, израелски авиони пресрећу и беспилотне летелице које ка Израелу лансира Хамас.

Израелски медији јавили су 13. маја да је Ф-16 пројектилом "пајтон 5" оборио палестински дрон, те да је системом "гвоздена купола" оборена још једна таква летелица. Још неколико беспилотних летелица уништено је "тајним средствима".

Западни извори нису успели да установе којим су тајним средствима уништени дронови, али је без велике дилеме утврђено да је током серије напада Хамаса "гвоздена купола" по први пут успешно употребљена против противничких беспилотних летелица.

О моћи израелских снага најбоље сведочи напад извршен 14. маја, када је 160 авиона истовремено напало комплекс тунела који се налазе на северу Појаса Газе. Током напада, који је трајао 40 минута, Израелци су на 150 мета испалили 450 пројектила.

Истовремено, израелска артиљерија напала је положаје Хамаса на којима су се, наводно, налазили противтенковски пројектили. Из тенкова и хаубица испаљено је око 550 граната.

Израелске снаге су до сада гађале око 750 циљева, укључујући бункере и тунеле, сигурне куће лидера Хамаса и око 200 подземних бункера у којима су смештени пројектили.

Осим дронова, израелске оружане снаге тврде да су обориле 90 одсто пројектила које Хамас испаљује ка Израелу. Тврдње Израелаца нису сасвим тачне, јер прецизније рачунице наводе на закључак да свега нешто више од половине испаљених ракета успе да добаци до територије Израела, док остале заврше или у Појасу Газе или у Средоземном мору.

"Гвоздена купола" је такође показала извесне слабости, пре свега у околини Ашкелона, где се једна од батерија једноставно покварила, показујући да овај систем, упркос изванредним резултатима, није савршен.

Са војним буџетом од 20,5 милијарди долара, Израел се налази на 15. месту по потрошњи за наоружање.

Израелци на положаје Хамаса пуцају и са бродова, махом са корвета и ракетних чамаца.

Балансирање на ивици ратних злочина

Организације за заштиту људских права наводе да израелске власти, током акција против Палестинаца, опасно балансирају на граници ратних злочина.

"Постоји јасна небрига за људске животе, што је производ чињенице да су такве акције деценијама остајале некажњене", рекао је Омар Шакир, директор Хјуман рајтс воча за Израел.

Шакир тврди да је чврсто савезништво са Сједињеним Америчким Државама, чија војна помоћ износи око 3,8 милијарди долара годишње, један од кључних елемената самопоуздања које при покретању војних операција у Појасу Газе имају власти у Тел Авиву.

Од почетка нове серије сукоба, америчке дипломате су у три наврата блокирале усвајање заједничких саопштења у Савету безбедности Уједињених нације, која би, бар теоретски, могле отворити врата успостављању каквог-таквог примирја.

Такође, Израел и Хамас су претходних дана разменили оштре оптужбе око одговорности за озбиљна оштећења електродистрибуционе мреже која снабдева Појас Газе.

Додатни проблем представља чињеница да је само око један одсто становника Газе вакцинисано против ковида 19, што отежава евакуацију или боравак у склоништа.

И без ових проблема, стање у Гази је већ годинама катастрофално, јер је Израел још 2007. године увео оштру блокаду свих ваздушних, морских и копнених прилаза овом региону, што је проузроковало колапс економије, па је готово половина од укупно два милиона становника, незапослена.

Две трећине становника Појаса Газе чине палестинске избеглице.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво