Читај ми!

Чиме Хамас гађа Израел

Хамас је у последњих недељу дана испалио 3.000 од око 14.000 пројектила које поседује. Главно оружје Хамаса, пројектил "касам" кошта око 800 долара. Пројектили којима Израелци обарају ове ракете процењени су на око 100.000 долара.

Чиме Хамас гађа Израел Чиме Хамас гађа Израел

Израелске обавештајне службе сматрају да од 14.000 ракета, којима наводно располаже Хамас, само неколико стотина има већи домет, као и да главно оружје ове палестинске формације, пројектил "касам" коштају свега 800 долара.

Поређења ради, пројектили које за обарање "касама" користи израелски противракетни систем "Челична купола" (Iron Dome) коштају између 50.000 и 100.000 долара.

"Касам", који је први пут употребљен 2001. године, има више варијанти и може бити испаљиван из лансера који имају четири или, у неким случајевима, девет цеви.

Први пројектили типа "касам" испаљени 2001. имали су домет само километар и по. Први пројектили су били мале снаге и прилично непрецизни, али су имали приличан психолошки ефекат.

Ракете "касам" се на место лансирања превозе обичним камионима и за припрему је потребно свега петнаестак минута због чега их је тешко открити и уништити.

Прве жртве напада пројектилима "касам" забележене су средином 2004. године, када су у ракетном нападу на Израел убијена два војника. Неколико месеци касније, у сличном нападу убијено је двоје деце.

Израелци тврде да су те ракете релативно једноставне конструкције, прилично јефтине и без већег домета.

Хамас, такође, располаже пројектилима Р-160, M-302Д, M302-Б, Ј-80, M-75, "фајр-3", "фајр-5" и ракетама нове генерације M-75, чија израда кошта двоструко више него пројектили "касам".

Стручњаци за ракетно наоружање сматрају и да би цена ракета "касам" била још нижа да Хамас неке од компоненти не мора да шверцује са Синаја, или из Судана.

Иако су односи Ирана и Хамаса погоршани од 2011. године, када је ова палестинска организација одбила да се стави на страну Башара ел Асада, израелске обавештајне службе сматрају да Техеран сноси све трошкове израде пројектила.

"Већина пројектила и оружја коју палестинске снаге имају у Гази потичу из арсенала иранске Револуционарне гарде", рекао је прошле године лидер либанског Хезболаха, Хасан Насрала.

Такође, сматра се да је Техеран искористио утицај на Судан да би у тој држави изградио фабрику оружја која снабдева Палестинце у Гази, што суданске власти одбацују као злонамерну спекулацију.

Прошлог маја, везу Ирана и Хамаса потврдио је и шеф ове организације Исмаил Ханије, који је рекао да Техеран "не посустаје у финансијској, војној и техничкој подршци" палестинским организацијама.

Према подацима из недељу дана дугог сукоба Палестинаца и Израела, чини се да је Хамас, гађајући Тел Авив и градове у централним делу Израела, већ испалио већину пројектила повећаног домета, али израелски обавештајци упозоравају да се у те процене не треба превише уздати.

Тако, на пример, израелске оружане снаге нису ни знале да Хамас може пројектилима добацити до Еилата, све док ракете нису погодиле тај град.

У суштини, Хамас на располагању има петнаестак различитих типова пројектила, од којих највећи домет, односно 180 километара, има тип М-302, произведен у Ирану.

Од пројектила направљених у Гази, највећи домет има Р-160 који може да прелети око 160 километара. Још пет типова пројектила имају домет већи од 75 километара.

Од 2005. године, Хамас је на територију Израела испалио више од 14.000 различитих пројектила, од чега 8.000 у последњих седам година.

Израелска војска тврди да је у ваздушним нападима на тајне радионице Хамаса уништено најмање 3.000 пројектила.

Поређења ради, много боље организовани и наоружани Хезболах има на располагању 12.000 ракета различитог типа.

Израелске власти заплениле су 2014. године пошиљку ракета М-302, које су из Сирије упућене ка Судану, како би, наводно, на крају завршиле у Појасу Газе. Домет овог пројектила је 90 километара и има бојеву главу тежине 170 килограма.

Израелске обавештајне службе, такође, тврде да се у наоружању Хамаса налазе и сиријске подваријанте кинеских система WS-1. Осим у Кини, лансери за ове пројектиле праве се на Тајланду и у Турској, па није могуће тачно потврдити порекло овог оружја.

Највећи напредак, ракеташи Хамаса направили су током 2012. године, када су у наоружање уведени ирански пројектили "фајр-5" домета око 75 километара.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво