Палестинци пред помирењем

Лидер палестинског крила Хамас, Калед Машал највио помирење са ривалским Фатахом. О томе ће бити потисан званичан споразум у Каиру.

Вођа политичког крила палестинског Хамаса Калед Машал рекао је у Ријаду да је његова исламистичка организација у финалној фази постизања помирења с ривалским Фатахом.

"Ми смо учинили велики напредак ка постизању помирења. Сада смо у завршним фазама", рекао је Машал новинарима током посете главном граду Саудијске Арабије, пренели су израелски медији.

Хамас је силом преузео контролу над Појасом Газе у јуна 2007. године, победивши снаге лојалне умеренијем Фатаху.

Од тада Фатах, који предводи председник Палестинске управе Махмуд Абас, доминира само на једној палестинској територији, Западној обали.

Хамасовци, које подржава Иран, не признају право Израела на постојање и противе се Абасовој стратегији да се стални мировни споразум постигне преговорима, подсетио је Ројтерс.

Посредовње Египта 

Преговорима о помирењу две палестинске фракције посредовао је Египат који је предложио да председнички и општи избори на Западној обали и Појасу Газе буду одржани у јуну.

Машал је прецизирао да Хамас тек треба да учврсти неке ставове у том предлогу.

"Сви ми се слажемо да ће потписивање споразума бити у Каиру", рекао је Машал који иначе живи у изгнаству у Дамаску, главном граду Сирије.

Машалова посета Саудијској Арабији и разговор са шефом дипломатије принцом Саудом ал Фејсалом имала је за циљ да допринесе помирењу Палестинаца, рекли су званичници у краљевини.

Машал је изразио наду да краљевина игра посебну улогу, уз Египат и арапске земље, у настојањима да буде постигнуто палестинско помирење и уједини палестинска позиција, али и подстакну Арапи да се супротставе "тврдоглавој израелској администрацији".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије