Нуклеарне варнице Иран - Запад

Иран не прихвата предлог Запада да замени обогаћени уран за нуклеарно гориво, Запад одбија контрапредлог Ирана, да од њега купи то гориво.

Иран је дао Западу рок од месец дана да прихвати контрапредлог плану УН за замену обогаћеног уранијума за нуклеарно гориво и упозорио да ће, ако противпредлог не буде прихваћен, сам почети да производи гориво за нуклеарне реакторе.

Иран је одбацио предлог Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) да прихвати план сачињен у УН према којем би Техеран заменио обогаћени уранијум за нуклеарно гориво.

Тиме би се у Ирану смањиле залихе нискобогаћеног уранијума и ограничиле могућности за производњу нуклерног оружја.

Техеран је уместо тога изашао с контрапредлогом, да Запад или прода нуклеарно гориво Ирану или замени нуклеарно гориво за обогаћени уранијум Ирана у мањим пакетима.

План УН-а је захтевао да сав уранијум буде замењен одједном, јер би иначе Ирану остало довољно обогаћеног уранијума да направи нуклеарно оружје.

"Дали смо им ултиматум. Остао је један месец и то је крај јануара", рекао је на државној телевизији ирански министар спољних послова Манушер Мотаки.

САД: Иран сам себи затвара пут

Бела кућа је оценила да Иран сам себи затвара пут тиме што западним силама намеће "ултиматум" од месец дана за прихватање предлога Техерана о замени нуклеарног горива.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Мајк Хамер одбацио је захтев Ирана, оценивши да је предлог ИАЕА био довољан.

"ИАЕА је изнела разуман предлог који би испунио захтев Ирана за гориво и који је имао подршку међународне заједнице", рекао је Хамер.

"Уколико је циљ Ирана приступ гориву, онда нема разлога да тај предлог, који је Иран у Женеви начелно прихватио, не буде довољан. Иранска влада сама себи затвара пут", нагласио је Хамер.

ИАЕА је предложила да Иран пошаље већи део свог слабо обогаћеног уранијума у Русију и Француску, где би био прерађен у гориво за реактор.

Запад страхује да Техеран, под плаштом цивилног нуклеарног програма, покушава да произведе атомску бомбу, што Иран демантује, тврдећи да је програм намењен искључиво за производњу струје.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије