О политичарима незванично

Прошле године у медијској жижи били су италијански премијер Силвио Берлускони и председник САД Барак Обама. Берлускони је убедљиво први међу политичарима као "скандал мајстор", док је Обама занимљив као први Афроамериканац на челу САД.

На светској политичкој сцени у 2009. години, тешко да иједан државник може да достигне Силвија Берлусконија када је реч о медијској пажњи коју је привлачио на разне начине. Неконвенционално и провокативно понашање за једног политичара, гафови, скандали су оно што се везује за његову личност.

Италијански премијер стигао је током године да се уплете у секс скандал, остави немачку канцеларку да га у неверици чека док не заврши разговор преко мобилног телефона, да виче у присуству британске краљице, као и да америчког председника назове младим, лепим и препланулим.

Председнику Србије Борису Тадићу, приликом његове посете Италији, Берлускони се обратио са речима - дајем реч председнику Клунију.

Крај године Берлускони је дочекао са фластером на носу разбијеним гипсаним сувениром Миланске катедрале.

Амерички председник за новогодишње празнике игра голф на родним Хавајима, а почетак године обележила је светска Обамоманија. Обама је склапан од лего коцки, прављен од воска, затим као руска бабушка и "action man", нашао се у стрипу, а популарност су доживели и његови двојници попут једног Индонежанина.

Кажу да је чувени амерички државни секретар Хенри Кисинџер, алудирајући на жељу Европске уније за већим утицајем на светској политичкој сцени, упитао: "Ако хоћу да зовем Европу, кога да позовем? Сада Вашингтон има кога да зове преко Атлантика - првог сталног председника Савета Европске уније, тихог писца хаику поезије из Белгије, Хермана ван Ромпеја".

Медији ван Русије уживали су и у 2009. да се баве односом председника Дмитрија Медведева и премијера Владимира Путина, а највећа руска телевизија Први канал их је први пут за ову Нову годину приказала на шаљив начин.

Страни дописници кажу да је то потпуна новост за строго окружење Кремља.

Дует је подсетио на главне прошлогодишње догађаје, попут неуспеле куповине "Опела" од руске "Сбербанке" и изградњу нових нафтовода, на односе са Европском унијом и Америком и на личности попут украјинског председника Виктора Јушченка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије