Нападач у Финској бирао жртве

Косовски Албанац Ибрахим Шкуполи који шокирао Финску убиством петоро грађана у граду Еспо, није пуцао насумице, већ је жртве бирао систематски.

Ибрахим Шкуполи, који је у финском граду Еспо убио петоро људи и потом извршио самоубиство, жртве је ликвидирао систематски и није пуцао насумично, саопштила је финска полиција.

"Не знамо да ли је убица познавао жртве пре злочина. То је предмет истраге и због тога не можемо сада рећи зашто је пуцао", рекао је полицијски надзорник Еса Грослунд, који руководи истрагом.

Према његовим речима несумњиво је да је убица пуцао систематски и да је акцију извео самостално, пренео је Ројтерс.

Косовски Албанац две жртве убио је на другом спрату тржног центра, а друге две на другом спрату. 

Шкуполи, пореклом из Косовске Митровице, убио је јуче из пиштоља тројицу мушкараца и једну жену у тржном центру у којем је радила његова бивша девојка, коју је такође ликвидирао у њеном стану.

Убица је потом извршио самоубиство. Финци поседују велике количине оружја, јер је лов у тој земљи веома популаран.

У последње две године у Финској су забележене две пуцњаве у школама у којима је убијено 20 људи, наводи Ројтерс.

Премијер Финске Мати Ванханен је у јучерашњем саопштењу рекао да ће полиција истражити начин на који је убица дошао до пиштоља, за који није имао дозволу.

"Тајмс": Имигранти са Косова на маргинама друштва

Узроке инцидента у којем је Ибрахим Шкуполи убио пет људи у финском граду Еспо треба тражити у чињеници да је убица пореклом Албанац са Косова и да су имигранти са тог подручја остављени на маргинама финског друштва, пише лондонски "Тајмс" у данашњем броју.

Лист наводи да је Финска међу првим земљама које су признале Косово и да је потом косовским Албанцима понудила уточиште и помоћ.

Косовски Албанци су након тога остављени на маргинама друштва, упркос закључцима појединих истраживања да су случајеви посттрауматског стреса и клиничке депресије чешћи код косовских Албанаца него код других имигрантских група у Скандинавији, истиче "Тајмс".

Лист закључује да би у будућности, да би се овакви случајеви предупредили, можда неко од одговорних могао да преиспита проблематику "паралелног, изолованог универзума" у којем албански имигранти живе у Финској, иако се физички налазе поред својих комшија, пренео је Би-Би-Си.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије