Нова година у свету

Због разлике у часовним зонама Нова година је прва стигла у земље Пацифичког региона, затим у Европу, и на крају у Америку. Већ по традицији заједнички именитељ готово свих дочека је раскошан ватромет, који је најспектакуларнији био у Сиднеју.

Упркос снегу и температури од 10 степени целзијуса испод нуле, више од 120.000 Руса окупило се на Црвеном тргу у Москви где су посматрали ватромет и слушали новогодишњу поруку председника Дмитрија Медведева.

"Прошла година није била од оних лакших за нашу земљу, и зато желим да Вам захвалим свима што смо је заједно прегурали", рекао је Медведев.

У Ватикану је папа, очигледно без последица после лакшег напада на њега за Божић - када је био оборен на земљу - предводио последњу мису у 2009. години.

У француској престоници Паризу, Ајфелова кула је окићена пулсирајућим вишебојним свећицама а градски оци за њу поносно кажу да изгледа као огромна божићна јелка.

У Лондону је главна прослава била на обалама реке Темзе, код Лондонског точка, а славље је одржано на температури од нула степени.

У Шпанији, уз звучни и светлосни спектакл на тргу Пуерта дел Сол, обележен је почетак шпанског председавања Европском унијом.

У Средњој Европи највеселије у Пољској

Нову 2010. годину на улицама метропола Средње Европе највеселије и најбурније су дочекали Пољаци чија земља једина у региону завршава годину без рецесије. На тргове Кракова и Варшаве изашло је око 100.000 људи.

Најмирније у Средњој Европи славио је Праг, пошто је већина Пражана одабрала да споји Божић и Нову Годину и оде на скијање у планине, а туриста је ове године било значајно мање и према проценама Асоцијације чешких туристичких агенција није их било више од 140.000.

Због кризе су Пражани и гости чешке престонице имали само једно организовано славље у граду, у туристичком центру на Старомњестском тргу.

Због временске разлике, Нова година је дошла касније у САД у односу на Европу и Азију.

На Тајмс скверу у Њујорку 2010. годину је дочекало око милион људи.

За дочек у Њујорку предузете су строге мере безбедности па је тако полиција слављеницима забранила уношење руксака и великих торби у област око Тајмс сквера.

Пацифичке земље прве у 2010. години

Филипини, Аустралија, Нови Зеланд, Јапан и Кина, због разлике у временским зонама, прве улазе у Нову годину.

На слављу у сиднејској луци било је око милион и по људи. Ту је приређен фантастичан ватромет на који је потрошено око пет тона експлозива. Ватрометне направе испаљиване су са моста, из бродова у луци и зграда које гледају на ту аустралијску луку.

Премијер државе Нови Јужни Велс, Кристина Кинили, описала је дочек Нове године у Сиднеју као "најбољи шоу на Земљи". Сиднејски лист "Морнинг хералд" пише да је ватромет стварно био леп, али да је коштао око 264.000 аустралијских долара, или 237.500 америчких.

Нова година на Јужном пацифику претходно је стигла на Нови Зеланд где је у Окленду такође приређен ватромет.

На Филипинима, неколико стотина људи је повређено од пиротехничких направа, пренеле су светске агенције.

Јапанска престоница Токио, поздравила је Нову годину на традиционалан начин, оглашавањем звона у храмовима у поноћ.

На дочеку у Хонг Конгу било је око пола милиона људи. Ту је био приређен раскошан ватромет, а пројектили су испаљивани са облакодера.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије