Циљ Шпаније економски опоравак ЕУ

Премијер Шпаније Хозе Луис Сапатеро рекао је да је циљ те државе, која је данас преузела председавање ЕУ, да се избори за економски опоравак и учини европску економију продуктивнијом, иновативнијом и стабилнијом.

Шпанија је данас од Шведске преузела председавање Европској унији, уз спектакуларан звучни и светлосни шоу којим је на мадридском тргу Пуерта дел Сол обележен и долазак нове године.

Премијер Шпаније Хозе Луис Сапатеро изјавио је тим поводом да је главни циљ његове земље да се током председавања ЕУ "избори за економски опоравак и да учини европску економију продуктивнијом, иновативнијом и стабилнијом".

Сапатеро је у кратком видеу, постављеном на веб-сајту који је шпанска влада покренула у част почетка председавања Унијом, додао да под новим Лисабонским уговором, који је ступио на снагу 1. децембра, 27-члана ЕУ мора да ради на томе да буде више присутна на глобалној политичкој сцени.

"Морамо да учинимо Европу снажнијим фактором у међународном контексту, Европу која брани и шири вредности мира, сарадње и дијалога међу свим народима", навео је Сапатеро.

Шпанија је прва земља која ће у складу са Лисабонским уговором шестомесечно лидерство делити са новопостављеним, сталним председником Европског савета Херманом ван Ромпејем. Шефица дипломатије ЕУ биће Кетрин Ештон.

Бивши премијер Белгије Ромпеј председаваће самитима шефова држава и влада и управљати агендом Уније, док ће Шпанија током свог шестомесечног председавања водити састанке на нижим нивоима.

Ромпеј је изјавио да се предвиђа раст од око један одсто, али да то није довољно да би се одржао систем социјалних давања. "Зато морамо да подстакнемо економски раст", поручио је Ромпеј.

Подршка Србији на путу евроинтеграција

Шпанија се учланила у Европску Унију 1986. године, кад и Португал. Захваљујући помоћи од око 80 милијарди евра из заједничке касе, преобразила је економију и достигла ниво северноевропских земаља.

Пример је шта чланство значи за економски развој једне земље. Зато намерава да као председавајућа подстакне партнерство са земљама Западног Балкана и њихово прикључење Европској унији.

Мадрид саопштава да ће помоћи Србији на путу евроинтеграција.

"Уверен сам да нико не може одбити израз воље једног народа. Ако Србија жели да постане чланица Европске уније, логично је да се кандидује, а ми ћемо проучити мерила, услове и видове по којима се то може остварити", министар спољних послова Шпаније Мигел Ангел Моратинос.

Шпански званичници, а међу њима шеф дипломатије, иначе почасни грађанин Београда, кажу да је проширење део уставне структуре Европске уније, а не питање тренутне спољне политике.

Шпанија је и једна од пет земаља из блока које не признају незавизност Косова, па ће о том питању током председавања бити апсолутно неутралана, кажу у Мадриду.

Усклађиваће рад са наредне две председавајуће, Белгијом и Мађарском, не би ли постигле да се, без прекида, бар годину и по дана ради на истим циљевима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије