Крађу табле наручили неонацисти

Шведски неонацисти наручили крађу табле са капије некадашњег нацистичког логора Аушвиц, јавили пољски медији. Новцем од продаје намеравали да финансирају напад на парламент у Стокхолму. Пољска затражила сарадњу од шведских власти.

Крађу табле са натписом "Рад ослобађа" са капије нацистичког логора Аушвиц наручили су шведски неонацисти рачунајући да ће њеном продајом прикупити новац за терористички напад на шведски парламент, јавила је пољска државна телевизија (ТВП).

Тужилаштво у Кракову саопштило је раније да већ има спреман захтев шведским властима да Пољској пруже правну помоћ и укључе се у истрагу, пошто је наручилац крађе из Шведске.

Пољски министар правде Кшиштоф Квјатковски пољској телевизији прецизирао је да није реч само о правној помоћи јер је у питању много озбиљније кривично дело.

"Истрага шведских органа је много шира него само одговор на наш захтев да добијемо правну помоћ и треба да заврши хапшењем наручиоца те крађе", казао је Квјатковски.

Шведска служба безбедности потврдила је пољској телевизији да води истрагу поводом планова групе шведских неонациста да подметне бомбу у парламент те земље.

Загонетни Швеђанин "осматрао терен"

Поједини пољски медији, позивајући се на своје изворе, објавили су да је новац од украдене табле коју је неименовани Швеђанин желео да препрода требало да послужи за терористички напад.

Пољско тужилаштво је такође саопштило да је загонетни Швеђанин бар једном пре крађе био у Аушвицу да осмотри терен.

Таблу са капије Музеја у бившем нацистичком логору Аушвиц на југу Пољске украла су 18. децембра четворица пољских ситних криминалаца.

Пољско министарсвто културе расписало је тада награду од 28.750 евра и табла је пронађна у шуми на другом крају земље у Кујавско-померанијском војводству.

Четворица лопова и организатор крађе су ухапшени, признали су да су за крађу табле добили  5.000 евра. За крађу културних добара изузетне вредности, у које спада и табла из Аушвица, према пољском закону предвиђена је казна до 10 година затвора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије