Нема милости за демонстранте

Ирански званичници су једногласни у томе да опозиционе демонстранте треба најстроже казнити. Док опозициони медији тврде да је у сукобу полиције с демонстрантима убијено најмање осам особа, полиција тврди да њени припадници нису убили никога.

Председник Ирана Махмуд Ахмадинежад изјавио је данас да су антивладини протести, одржани у недељу у више градова у овој земљи, били "одвратна маскарада подржана споља", јавила је иранска новинска агенција Ирна.

"Ирански народ видео је много таквих маскарада. Ционисти (Израел) и Американци су наредили ту маскараду", рекао је Ахмадинежад иранској агенцији, пренео је Ројтерс.

Данас је, два дана после антивладиних демострација, изашло на улице на десетине хиљада Иранаца да би изразили подршку својој влади и тражили кажњавање опозиционих лидера за подстицање немира, јавили су ирански државни медији.

Председник иранског парламента Али Лариџани затражио је хитно хапшење организатора антивладиних протеста. "Идентификовати, ухапсити и одлучно казнити оне који вређају веру", пренела је његове речи државна телевизија.

Лариџани је оптужио САД и Велику Британију за мешање у унутрашње ствари Ирана.

Ирански званичници позвали су данас британског амбасадора у Техерану да би изразили незадовољство због мешање Велике Британије у унутрашње послове Ирана.

Министар иностраних послова Ирана Манучер Мотаки тврди да су последњи сукоби у Техерану, у којима је убијено најмање осам прореформских демостраната, били подстакнути и потпомогнути са Запада и упозорио да "демостранти не би смели да буду охрабрени са неколико саопштења извесних земаља".

Иранска Револуционарна гарда у данашњем саопштењу оптужује стране медије и непријатеље револуције за удруживање у циљу урушавања иранског естаблишмента.

Полиција је ухапсила око 300 демонстраната, међу којима су и добитница Нобелове награде за мир 2003. и борац за људска права Ширин Ебади, бивши министар иностраних послова Ирана Ибрахим Јазди и борац за људска права Емадедин Баги, наводи ББЦ.

Међу убијенима је и рођак лидера опозиције и председничког кандидата Мир Хосеина Мусавија, Сајед ал Мусави, који је, како се наводи на једном опозиционом сајту, убијен хицем у срце.

Реформистички вебсајт "Parlemannews" наводи да су власти заплениле његово тело због аутопсије што онемогућава сахрану по исламским обичајима у року од 24 сата.

Иранска опозиција позвала је власт да се извини народу што је у протесту у недељу убијено осам демостраната, пренела је британска агенција.

Агенције извештавају да је у протестима пре два дана убијено најмање 15 особа у сукобима полиције и демостраната.

Хуманитарна организација "Амнести Интернешенел" тражи од иранских власти да омогући мирну и достојанствену сахрану жртава.

Полицијски званичници демантују да су њихове снаге убило било кога од демонстраната.

Иранске опозиционе партије позвале су на протесте широм земље у знак обележавања Ашуре, једног од најважнијих дана у шиитском верском календару.

Реч је о обележавању смрти имама Хусеина, унука пророка Мухамеда. Ашура је и симбол борбе против политичког угњетавања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије