Штит ремети стратешку равнотежу

Русија мора да развија системе офанзивног оружја како би парирала америчком ракетном штиту и очувала стратешку равнотежу, изјавио руски премијер Владимир Путин у Владивостоку.

"Ако Русија не би развијала своје оружје, Сједињене Државе би се осећале потпуно заштићено, што би омогућило да чине што год пожеле", изјавио је руски премијер Владимир Путин.

Путин је оценио да амерички планови о постављању противракетног штита (АБМ) у Европи ремете стратешку равнотежу између САД и Русије и угрожавају разговоре о новом споразуму о смањењу стратешког наоружања.

"Проблем је тај што наши амерички партнери граде противракетни систем, а ми не", рекао је у Владивостоку Путин новинарима и објаснио да су питања АБМ и офанзивног наоружања тесно повезана.

"Ако једна страна не развија АБМ, постоји опасност да би партнери, стварањем таквог штита, могли да се осете потпуно безбедно и да раде шта хоће, што би пореметило равнотежу, а агресивност би сместа почела да јача, како у политици, тако и у економији", нагласио је Путин.

Москва, према његовим речима, жели информације од Вашингтона о плановима о противракетном штиту и повезује тај захтев са новим нуклеарним споразумом, а заузврат је спремна да пружи информације о свом офанзивном наоружању.

"Уколико желимо да размењујемо информације, онда би они требало да нам проследе податке о противракетној одбрани, а ми смо спремни да им пружимо информације о нашем офанзивном оружју", рекао је Путин.

Према његовим речима, разговори Москве и Вашингтона о новом нуклеарном споразуму позитивно се развијају.

Споразум о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ), који су СССР и САД потписали 1991. године, истекао је 5. децембра и сада треба да буде замењен новим споразумом.

Две земље су у протеклих шест месеци у Женеви одржале неколико рунди консултација и очекује се да ускоро сачине нацрт документа.

Преговори су привремено обустављени због божићних празника и треба да буду настављени средином јануара.

Преговарачи су саопштили да треба још само да утврде неке техничке детаље будућег уговора.

Стари споразум је обавезао две земље да смање број нуклеарних бојевих глава са 10.000 на 6.000, што су учиниле до 2001. године, а тај број би, према новом споразуму, требало да у року од седам година буде смањен на око 1.500 бојевих глава.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије