Погубљен Британац у Кини

Британaц Акмала Шаик који је осуђен на смрт због кријумчарења хероина погубљен у Кини. Шаик је први држављанин неке чланице ЕУ који је у последњих 50 година погубљен у Кини.

Кина је погубила Британца Акмала Шаика, осуђеног на смрт због кријумчарења хероина, упркос жалби његове породице и британске владе, који су тврдили да је ментално болестан.

Шаик (53) први је држављанин неке чланице ЕУ који је у последњих 50 година погубљен у Кини.

Бивши пословни човек и отац петоро деце ухапшен је у септембру 2007. године у Урумћију, главном граду северозападног кинеског региона Синђанг, јер је код њега пронађена актнташна са четири килограма хероина.

Шаик, који је рођен у Пакистану, али је као дете дошао у Велику Британију, тврдио је да ташна није његова. Кинески суд га је у октобру 2008. године прогласио кривим и осудио на смрт.

Одбрана је уложила жалбу на пресуду, а Шаикова породица и британска влада апеловали су на Пекинг да ублажи казну, тврдећи да осуђени болује од маничне депресије.

Оштра осуда Гордона Брауна

Врховни суд Кине одбацио је прошле седмице жалбу, уз образложење да нема довољно доказа који би поткрепили наводе одбране.

Неки медији су известили да је смртна казна извршена смртоносном ињекцијом, док су други јавили да је стрељан.

Међународна заједница је изразила огорчење због његовог погубљења. Британски премијер Гордон Браун оштро је осудио извршење смртне казне.

"Најоштрије осуђујем погубљење Акмала Шаика и огорчен сам и разочаран због тога што наши упорни захтеви нису испуњени", навео је Браун у саопштењу које је издао Форин офис.

"Посебно сам незадовољан због тога што није обављена никаква процена његовог менталног здравља", истакао је Браун.

Шеф британске дипломатије Дејвид Милибанд изразио је дубоко жаљење због тога што Пекинг није узео у обзир примедбе Лондона, посебно оне које се односе на здравствено стање осуђеног и неодговарајуће превођење током суђења.

Специјални известилац УН Филип Елстон рекао је да су УН обавештене да је казна изречена на основу 30-минутног саслушања, што, према мишљењу те светске организације, није довољно да се размотре сви докази одбране.

Кина је, према подацима невладине организације Амнести интернешнел, прошле године погубила 1.718 људи.

Број коментара 49

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије