Папа за обустављање насиља и освете

У традиционалном обраћању папа поручио да је црква извор јединства и да људи поштују једни друге апелујући на заустављање насиља и освете. Папино обраћање у сенци инцидента, када је "психички нестабилна" жена оборила папу, током служења мисе.

Поглавар Римокатоличке цркве папа Бенедикт XVI позвао је данас, током традиционалног божићног обраћања окупљенима у Ватикану, свет на обустављање насиља и освете, замоливши вернике да уложе енергију за мирољубиви суживот.

Папа је верницима окупљеним испред базилике Светог Петра у Ватикану поручио да рођење Христа ствара нову наду за стварање праведнијег и солидарнијег друштва.

Римокатолички поглавар се током традиционалног "Urbi et orbi" (Граду и свету) божићног обраћања, верницима обратио на 65 језика, укључујући и кинески.

"Људи треба да напусте сваку мисао на насиље и освету и да се укључе новом снагом и енергијом у процес који ће водити мирољубивом суживоту", навео је поглавар римокатоличке цркве.

Папа је рекао да се свет налази у тешкој финансијској кризи, али је још више погођен кризом морала и ранама које произилазе из ратова и конфликата.

Папа Бенедикт XVI се помолио за мир на Блиском истоку, Ираку и великом броју држава Азије и Африке које су погођене конфликтима и сиромаштвом.

Поглавар Римокатоличке цркве је посебно поменуо тешкоће са којима се сусрећу Шри Ланка, корејско полуострво и Филипини, као и афричке земље Конго, Гвинеја, Нигер и Мадагаскар.

Папа је верницима, такође, поручио да је црква извор јединства широм света и да људи  поштују једни друге.

Папина порука у сенци инцидента

Папино обраћање верницима остало је у сенци синоћњег инцидента, када је "психички нестабилна" жена прескочила заштитну ограду и гурнула папу, током служења мисе.

Ватикан је данас саопштио да је Сузана Мајоло (25) која има двојно - италијанско и швајцарско држављанство била "психички нестабилна", али не и наоружана.

Портпарол Ватикана Федерико Ломбарди рекао је да је Мајоло, која је после инцидента ухапшена, пребачена у медицинску установу ради испитивања.

"У инциденту, у коме је папа неоповређен, повреде је задобио француски кардинал Роже Ечегарај коме је, у гужви, сломљена бутна кост, после чега је примљен у болницу Гемели",  рекао је Ломбарди.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије