Док се свет бори са Ковидом-19, Африка на удару још смртоноснијег вируса

У јеку борбе са коронавирусом, у Африци се појавио нови случај једног од најсмртоноснијих вируса у историји човечанства – еболе. Африка је континент са најмањом смртношћу од Ковида-19, од којег је оболело скоро два милиона људи широм света и који је однео више од 100.000 живота, али другачији проблеми муче људе из централног дела овог континента.

Нови случај еболе потврђен је у граду Бени у Демократској Републици Конго, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО).

Власти ДР Конга су планирале да у понедељак објаве крај епидемије, али то сада неће бити могуће јер је нови случај откривен на североистоку земље.

"Иако нису добре вести, овакве догађаје смо предвидели. Задржали смо тимове у Бенију и другим регијама високог ризика баш из овог разлога", истакао је председник СЗО др Тедрос Аханом Гебрејесус.

Као део "надзорног система" који прати актуелну епидемију у овој земљи, хиљаде пријава сумњивих случајева прати се свакога дана. У тај број улазе сви људи који имају симптоме сличне еболи, као и сваки смртни исход у високо ризичним подручјима.

Следећи корак је изолација свих контаката са зараженог, њихово тестирање и вакцинација у случају да желе и да им здравствени статус то омогућава.

"Светска здравствена организација ради раме уз раме са здравственим радницима у ДР Конгу више од 18 месеци и наши тимови сада истражују последњи случај. Иако актуелна пандемија Ковида-19 додатно компликује ситуацију, ми ћемо наставити овај заједнички напор док не прогласимо крај епидемије еболе", истакао је регионални директор за Африку др Матшидисо Моети.

Вест је стигла неколико минута пошто је завршен састанак Међународног здравственог комитета о еболи, који ће се поново окупити да би проценио ризике од поновног масовног заражавања. Последњи пацијент тестиран је негативно 3. марта и пуштен је из болнице, након чега више није било пријављених случајева.

До 10. априла ове године укупно је потврђено 3.456 случајева у централноафричкој држави, са чак 2.276 смртних исхода.

Ебола је први пут откривена 1976. године у Судану и Заиру (сада ДР Конго), када су у местима Нзара и Јамбуку људи масовно умирали са до тада невиђеним симптомима. По откривању узрока, вирус је назван ебола, по реци која се налази у садашњој Демократској Републици Конго.

Током историје показао се као један од најсмртоноснијих вируса свих времена, чији леталитет може достићи и 90%, а у просеку је отприлике 50 одсто.

У више наврата избијале су епидемије, а најтежа је била она од 2013. до 2016. године у Западној Африци. Тада је у Либерији, Сијера Леонеу, Гвинеји, Нигерији, Малију и још неким земљама (укључујући САД и неке европске), заражено укупно 28.616 људи, а живот је изгубило 11.310.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво