Авионске несреће које су обележиле 2019. годину

Многи имају страх од летења иако је то статистички веома безбедан вид саобраћаја. Ипак, авионске несреће увек изазивају највише пажње, а њихове слике обилазе свет. Годину за нама обележило је неколико већих удеса, међу којима се издваја пад "боинга 737 макс" компаније "Етиопијан ерлајнс". Издвајамо најгоре. Главни фактор рангирања био је број жртава.

Подаци о броју настрадалих у авионским несрећама у 2019. години варирају у зависности од тога да ли портали који их бележе рачунају само "велике" несреће или и оне мање. Такође, неки рачунају само комерцијалне летове док неки воде рачуна и о удесима војних авиона и осталих летелица. 

Због тога све бројке о броју настрадалих треба узимати са одређеном резервом. Ипак, поменимо статистику Бироа за авионске несреће, основаног у Женеви (The Bureau of Aircraft Accidents Archives), према којој је у 2019. години, до сада, настрадало укупно 578 особа у ваздухопловним инцидентима. 

Година још није готова, али број је много мањи од 1.039 настрадалих у 2018. години и већи од 337, колико их је било у 2017. 

Представљамо шест авионских несрећа у 2019. години које су имале 15 и више жртава.  

1. "Етиопијан ерлајнс" (број погинулих – 157)

Највећа несрећа у ваздухопловном саобраћају ове године која је имала огромне последице. Путнички авион "боинг 737 макс" срушио се 10. марта на лету од Адис Абебе до Најробија, код места Бишофту.

Нико од 149 путника и осам чланова посаде није преживео. У авиону су били путници најмање 35 нациналности. Међу њима је било 19 запослених у организацијама повезаним са УН. 

Након несреће, многе земље забраниле су летове "бионга 737 макс". Званичници су указивали на сличности између несреће у Етиопији и несреће у Индонезији у октобру претходне године, у којој је такође учествовао "боинг 737 макс" и када је погинуло 189 путника и чланова посаде. 

Акције "Боинга" су почеле да падају а та компанија је најавила 100 милиона долара помоћи породицама настрадалих. Такође, крајем године је донета одлука о суспензији производње "боинга 737 макс" док се не истраже узроци несрећа и док се не добију неопходне дозволе.

2. "Аерофлот" (број погинулих – 41) 

Друга несрећа, брема броју жртава, догодила се у Русији. Авион компаније "Аерофлот" запалио се и принудно слетео на московски Аеродром "Шереметјево" 5. маја.

Настрадала је 41 особа од укупно 78 колико се налазило у летелици. Реч је о моделу "суперџет 100" са лета Москва–Мурманск. 

Авион се вратио на аеродром 45 минута после полетања, након што је улетео у олују. Када им се искључио аутопилот, посада је преузела ручну контролу и решила да врати авион на "Шереметјево". Снимци авиона захваћеног ватром обишли су свет.

3. Чилеанско ратно ваздухопловство (број погинулих – 38) 

Транспортни авион "херкулес" Ц-130, који је припадао војсци Чилеа, срушио се на путу за Антарктик 10. децембра. Погинуло је свих 38 путника и чланова посаде. 

Четворомоторни авион је заправо полетео из престонице Сантијага, али је успут слетео у Пунто Аренас, одакле је пошао ка Антарктику. 

Сат времана након полетања је нестао с радара. У заједничку потрагу су кренуле ваздухопловне снаге Чилеа, Уругваја и Аргентине.

Иако су се званичници надали да је искусни пилот можда слетео негде због недостатка горива, два дана касније остаци авиона су пронађени у како плутају у води. Пилот није дао никакав сигнал за узбуну. 

4. "Бизи Би Конго" (број погинулих – 27)

Авион "дорнијер 228-200" срушио се у Демократској Републици Конго 24. новембра. 

До пада је дошло убрзо након полетања. Броју жртава допринело је то што се летелица срушила на густо насељени град Гома.

У авиону је било 16 путника и два члана посаде. Сви су погинули, као и још седам особа које су биле на земљи.

Узрок несреће још није утврђен а агенције су истицале ниске безбедносне стандарде у тој земљи. Конгоанским авио-компанијама забрањено је да лете у Европској унији. 

5. Ратно ваздухопловство Пакистана (број погинулих – 19) 

Двомоторни авион "бечкрафт супер кинг ер" који је припадао пакистанској војсци срушио се током редовне обуке 30. јула.

Несрећа се догодила у граду Равалпинди, недалеко од главног града Исламабада. У авиону је било пет особа али, пошто се он срушио на насељено подручје, страдало је још 14 особа на тлу.

Уништено је неколико кућа, а узрок несреће је непознат. 

6. "Саха Ер" (број погинулих – 15) 

Прва већа несрећа у 2019. години догодила се већ 14. јануара. Ирански теретни војни авион "боинг 707-319 Ц" срушио се западно од Техерана. У авиону је било 13 путника и три члана посаде, а преживео је само један члан посаде.

Летелица је превозила месо из Бишкека у Киргистану. 

Несрећа се догодила приликом принудног слетања због лоших временских услова на аеродром Фат, недалеко од иранског града Караџа, западно од Техерана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво