Ослобођени демонстранти у Копенхагену

Данска полиција ослободила стотине активиста који су ухапшени током масовног протеста у Копенхагену. У притвору остало само 13 од укупно 968 ухапшених, а двојица ће бити изведена пред судију.

Стотине активиста, који су ухапшени током масовног протеста у Копенхагену, данска полиција је пустила.

Полиција је навела да је у притвору остало само 13 од укупно 968 јуче ухапшених током протеста у данској престоници. Двојица од њих биће изведени пред судију, због прелиминарних отпужби да су се сукобили са органима реда.

Циљ протеста је, како су навели демонстранти, био да се изврши притисак на учеснике самита УН да усвоје обавезујући споразум о спречавању климатских промена.

Полиција данас наставила са хапшењем и ухапсила још најмање 200 демонстраната против спорог реаговања међународне заједнице на климатске промене, јер протест у градској луци није био дозвољен, јавио је британски Би-Би-Си.

Процењује се да је око 40.000 људи учествовало у углавном мирној протестној шетњи до конференцијског центра "Бела" у предграђу Копенхагена, у коме су се окупили представници 192 земље на самиту УН чији домаћин је данска влада.

Полиција је ухапсила већину активиста на самом крају демонстрација, када су неки од њих почели да уништавају зграде у центру Копенхагена.

Мел Еванс из организације Акција за климатску правду у изјави за Би-Би-Си оптужила је полицију за лоше поступање према учесницима протеста, који су, према њеним речима, држани сатима на хладноћи, без воде, приступа тоалету и медицинске помоћи.

Локалне телевизијске станице објавиле су снимке на којима се види како демонстранти седе на улицама са рукама везаним на леђима и како их затим полиција смешта у аутобусе.

Међу демонстрантима у Копенхагену било је и Немаца, Британаца, Холанђана и Италијана, који су специјално због протеста дошли у Данску.

У већим аустралијским градовима одржана је акција "Шетњом против загревања" у којој је учествовало скоро 50.000 људи. Сличних акција било је и у Француској, Кини, Индонезији, Филипинима и Тајвану.

Климатска конференција УН у Копенхагену почела је 7. и трајаће до 18. децембра, а учесници из целог света требало би да на њој договоре нови споразум о смањењу глобалног загревања, који ће наследити постојећи Протокол из Кјота, коме важност истиче 2012. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара