Избори у Чилеу

Највише шанси за победу на председничким изборима који се данас одржавају у Чилеу има конзервативни милијардер Себастијан Пинера, јављају агенције. Осим избора за председника, грађани бирају и представнике Конгреса.

У Чилеу се данас одржавају избори за председника и избори за представнике Конгреса. Агенције јављају да, после две деценије владавине политике левог центра, највише шанси да постане председник, према истраживањима јавног мњења, има конзерватитвни мијилардер Себастијан Пинера.

Пинера (60), кандидат десног центра, највероватније ће морати да се бори за место шефа државе у другом кругу и за шансу да прекине две деценије дугу владавину политике левог центра, први пут после окончања војне диктатуре Аугуста Пиночеа.

Према истраживањима јавног мњења, Пинера, чије се богатство процењује на око 1,2 милијарде долара, води испред кандидата владајуће коалиције Едуарда Фреја (67) и бившег режисера Марка Енрикеа-Оминамија (36).

Упркос великој популарности коју ужива у земљи, досадашња председница Мишел Бачеле, према Уставу, не може да се кандидује на овим изборима, на којима би се борила за други четворогодишњи мандат, подсетио је Ројтерс.

Гласачи, којих је у Чилеу регистровано око 8,3 милиона, бираће и 120 чланова Посланичког дома и 20 од 38 чланова Сената.

Бирачка места биће отворена у 7 сати ујутру (11 по средњоевропском времену), а затворена у 14 (20 часова по средњоевропском времену).

Истраживања су показала и да ће се највероватније у другом кругу избора заказаних за 17. јануар, највероватније сукобити Пинера и Фреј, као и да у том случају Пинера има веће шансе за победу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара