Карзаи председник Авганистана

Окончана изборна грозница у Авганистану одлуком Независне изборне комисије да је Хамид Карзаи победио у првом кругу избора. Аналитичари наводе да је одлука део договора два кандидата којем је посредовала администрација председника Обаме.

Изборна комисија прогласила је Хамида Карзаиа за победника председничких избора у Авганистану. У саопштењу Независне изборне комисије наводи се да је Карзаи победио јер у други круг председничких избора улази као једини кандидат.

Аналитичари наводе да је одлука изборне комисије део политичког договора између два председничка кандидата који је уследио након серије тајних договора два највећа политичка опонента Хамида Карзаиа и Абдулах Абдулаха.

Залмај Кализад, истакнути амерички дипломата, пореклом из Авганистана, некадашњи амбасадор у Кабулу, Багдаду и УН-у, рекао је по повратку у САД да је Карзаи, иначе његов близак пријатељ, "вољан да подели власт са другим председничким кандидатом".

"Међународна заједница и администрација председника Обаме жели јединствену владу у Авганистану, а не нове изборне циклусе", рекао је Кализад.

Главни ривал авганистанског председника Абдулах Абдулах, бивши министар иностраних послова, раније је саопштио да неће учествовати у другом кругу председничких избора против Карзаија, заказаном за 7. новембар.

Као главни разлог Абдулах је рекао да не верује да власти и Независна изборна комисија могу да се обезбеде фер услови.

Коментаришући Абдулахову одлуку, Карзаи је рекао да се "изборни процес мора завршити" и додао да "народ Авганистана има право да гласа".

Абдулах је, након бројних случајева нерегуларности, захтевао оставку шефа изборне комисије задуженог за бројање гласова, који важи за присталицу Хамида Карзаија, и смену тројице министара који су учествовали у изборној кампањи његовог ривала.

И Незваисна изборна комисија и Карзаји одбацили су те захтеве.

"У таквим условима други круг избора био би још гори од првог. Нисам лако донео такву одлуку, али сам се на то одлучио након бројних консултација са народом Авганистана, мојим присталицама, утицајним вођама", рекао је Абдулах након што је јавно саопштио одлуку да не улази у други круг.

У јеку кризе изборног процеса у Авганистану генерални секретар УН Бан Ки Мун стигао у ненајављену посету Кабулу. Уочи његовог доласка још увек није било објављено саопштење Независне изборне комисије да је Карзаи победник минулих председничких избора.

Бан Ки Мун, такође, долази у Авганистан после прошлонедељног екстремистричког напада на гостионицу у центру Кабула, у коме је погинуло пет службеника УН.

Талибани су преузели одговорност за тај напад и навели да се ради о "првој етапи" њихове кампање дестабилизације председничких избора.

Први круг избора, одржан 20. августа био је обележен насиљем, слабом излазношћу од 38,7 одсто и бројним нерегуларностима.

После истраге, скоро трећина листића за Карзаија проглашена је неважећим, чиме је његов изборни резултат пао на испод 50 одсто потребних за победу у првом кругу и заказан је други круг избора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије