Договор у ЕУ о борби против климатских промена

Чланице Европске уније договориле финансирање борбе против климатских промена. Договор ће побољшати и шансе у постизању глобалног споразума у Копенхагену, који треба да наследи Протокол из Кјота.

Лидери Европске уније су на самиту у Бриселу изгладили неспоразум око финансирања борбе против климатских промена и договорили преговарачку позицију за разговоре о глобалном споразуму о клими, који ће бити одржани у децембру у Копенхагену.

Договор ће, како су истакли, побољшати шансе да се осигура постизање глобалног споразума у Копенхагену који треба да наследи Протокол из Кјота, шему Уједињених нација за борбу против климатских промена која истиче 2012. године, пренео је Ројтерс.

"Данас смо успели да постигнемо споразум", изјавио је премијер Шведске Фредрик Рајнфелд, чија земља председава Унијом до краја ове године.

Рајнфелд је рекао да договор пружа 27-чланом блоку јаку преговарачку позицију и да "омогућава ЕУ да и даље буде предводник у тим преговорима, позицију која охрабрује остале земље на постизање споразума".

Лидери ЕУ су дали мало детаља о данашњем споразуму. Рајнфелд је, међутим, саопштио да је договорено да је земљама у развоју потребно око 100 милијарди евра (148 милијарди долара) годишње до 2020. за борбу против климатских промена. Од те суме би 22 до 50 милијарди евра требало да буде обезбеђено из јавних фондова.

Швеђани изгладили спор

Шведска, председавајућа Унијом, саставила је нови ревидирани предлог након што су преговори јуче доживели неуспех, углавном услед неслагања између девет чланица ЕУ из источне Европе и богатијих западних чланица око начина на који би требало поделити трошкове финансирања.

Финансирање је од кључног значаја за успех преговора у Копенхагену, будући да су земље у развоју саопштиле да неће потписати споразум о борби против промене климе уколико не добију довољно финансија од богатих нација.

Сиромашније чланице ЕУ из источне Европе су предочиле да, пре него што се постигне договор о финансирању, желе да знају колико ће новца оне морати да обезбеде.

Многе чланице Уније су указивале да би постизање договора о финансирању на овом самиту охрабрило остале земље, као што су САД, да следе њихов пример. Немачка је, међутим, пре била за то да се сачека док остали глобални моћници саопште колику ће суму они обезбедити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије