Доказана кривица терориста у Аустралији

Врховни суд Новог Јужног Велса у Сиднеју прогласио кривим петорицу мушкараца за планирање терористичког напада и поседовање оружја у покушају да утичу на аустралијску спољну политику.

Због планирања терористичког напада, поседовања оружја и материјала за прављење бомби, а у покушају да утичу на спољну политику Аустралије, Врховни суд Новог Јужног Велса у Сиднеју прогласио је кривим петорицу мушкараца муслиманског порекла.

Суђење је почело у новембру прошле године и трајало је више од 170 дана, а порота је већала 23 дана пре него што је оптужене прогласила кривима за планирање терористичког напада и поседовање експлозива и упустава за прављење бомби.

Максимална казна за та кривична дела је доживотни затвор, навео је Би-Би-Си, који није објавио имена осуђених образлажући то правним разлозима.

Изрицање казне заказано је за 14. децембар, пренео је Ројтерс.

Тужиоци су навели да су они ухапшени приликом претреса њихових кућа 2005. године, који је обављен основу дојаве власника продавнице хардвера и оружја чију сумњу је побудило то што су почели да наручују огромне количине хемикалија и оружја.

У оптужници је наведено да су оптужени, који имају између 25 и 44 године, планирали терористички напад да би се осветили због учешћа Аустралије у ратовима у Ираку и Авганистану.

Тужиоци су казали да је један од оптужених боравио у кампу за обуку организације Лашкар-е-Таиба у Пакистану и да је основао паравојни камп у руралној области Новог Јужног Велса, где је обучавао тројицу од преостале четворице оптужених.

Тужилаштво није саопштило шта је била мета планираног напада.

Аустралија, која је блиски савезник Америке, била је једна од првих земаља које су послале војнике у Авганистан и Ирак, подсећа Ројтерс.

Аустралија никада није доживела велики терористички напад на својој територији, мада је од 2001. године 95 аустралијских држављана погинуло у бомбашким нападима у суседној Индонезији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара