Фондација Џорџа Сороса непожељна у Русији

Руско државно тужилаштво утврдило је да Фонд Отвореног друштва Џорџа Сороса и Фондација ОСИ "нису пожељни у Русији", јер, како се оцењује, представљају "претњу уставном поретку Русије".

Портпаролка тужилаштва Марина Гридњева изјавила је Интерфаксу да је одлука донета на основу захтева Савета федерације (горњег дома парламента) о укључивању тих организација у "патриотску стоп-листу", односно листу непожељних НВО.

Гридњева је подсетила да је "стоп-листу" утврдио Савет федерације 8. јула ове године.

"Утврђујемо је да рад Фонда Отворено друштво и Фондације ОСИ представљају претњу уставном поретку Русије и безбедности државе", навела је Гридњева, додајући да је одлука послата Министарству правде како би те две организације укључило у списак непожељних страних и међународних невладиних организација.

Горњи дом руског парламента, Савет федерације, објавио је 8. јула списак 12 страних невладиних организација, већином америчких, које могу бити проглашене непожељним у Русији.

Тај списак упућен је на проверу Државном тужилаштву, Министарству спољних послова и Министарству правде. Ако ти органи, чији су представници учествовали у припреми списка, утврде да су спорне НВО радиле у супротности с руским законима, њихов рад се у земљи забрањује.

У такозвани патриотски стоп-списак који је Савет федерације припремио у сарадњи с надлежним министарствима ушли су Отворено дружтво Џорџа Сороса, Национални фонд за демократију, Међународни републикански институт, Национални демократски институт за међународна питања, Фонд Макартурова, Фридом Хаус, Фонд Чарлса Стјуарта Мота, Фонд "Образовање за демократију".

На листи организација за које Савет федерације тврди да се њихов рад састоји у утицају на политичку ситуацију у Русији, нашли су се и Источноевропски демократски центар, Светски конгрес Украјинаца, Украјински светски координациони савет, Кримска мисија за људска права.

Наводи се да се те НВО финансирају из буџета страних држава, што даје основа да се говори о "мекој агресији" против Русије и њеног народа.

У захтеву се наводи да се на списку налази низ организација "познатих по антируском ангажману" и предлаже се да се прогласе непожељним на територији Русије.

Претходно је, у јуну ове године ступио на снагу закон којим стране НВО могу да се прогласе напожељним на територији Русије.

Руско тужилаштво је раније забранило рад америчког Макартур фонда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије