Читај ми!

ЕК не жели да коментарише изборе у Каталонији

Европска комисија одбила да коментарише резултате регионалних избора у Каталонији, на којима су победлиле сепаратистичке странке, истичући да је то "унутрашње питање" Шпаније.

Портпарол Европске комисије Маргаритис Шинас изјавио је да Европска комисија у принципу не коментарише регионалне изборе у некој земљи, преноси Бета.

"Није на Комисији да изражава свој став о унутрашњим питањима организовања регионалних избора у некој држави", додао је Шинас.

Према његовим речима, председник Европске комисије Жан-Клод Јункер обавештен је о резултатима избора али није контактирао шпанске власти ни регионалне каталонске власти.

Јункер је раније рекао да отцепљење региона из земље чланице Европске уније аутоматски значи излазак тог региона из ЕУ.

После више од 90 одсто пребројаних гласова, коалиција две главне сепаратистичке странке освојила је 62 од 135 места у регионалном парламенту, тако да јој за формирање већине потребна подршка једне мање сепаратистичке партије, која је освојила 10 места.

Те сепаратистичке странке су изразиле уверење да ће моћи да покрену процес отцепљења од Шпаније до 2017. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије