Читај ми!

Помоћ Кине у борби против Исламске државе у Сирији

Кина ће сиријској влади помоћи у борби против Исламске државе слањем војних саветника, саопштили су сиријски војни званичници.

Након договора Русије, Ирана, Ирака и Сирије да успоставе заједнички информациони центар у Багдаду, како би координисали своје операције против екстремиста ИД, према војно-дипломатским изворима, Кина је саопштила да ће пружити помоћ, преноси Танјуг.

"Кинези ће стићи у наредним седмицама", рекао је један сиријски војни званичник за веб-сајт Ел Масдар eл Араби из Либана, пренео је АП.

У извештају се наводи да је један кинески брод на путу ка Сирији са десетином војних саветника, након чега Кина планира слање војника.

Брод је прошао Суецки канал у Египту и креће се Средоземним морем, наводи америчка агенција.

Према том веб-сајту, кинески војни саветници ће се придружити руском особљу у области Латакија.

Хрватски Вечерњи лист пише да су нагађања о томе да је Кина одлучила да се активно укључи у збивања на сиријској геополитичкој сцени добила своју потврду претходног дана, када је у сиријску луку Тартус, где се налази и руска поморска база, упловио кинески носач авиона.

Са још једном кинеском ракетном топовњачом која се налази у пратњи, носач авиона представља језгро кинеске борбене експедиције која би следећих дана требало да почне с борбеним деловањима против ИД.

Извесно је да се Кина спрема за дуготрајан боравак у Сирији, јер Пекинг планира и размештање борбених хеликоптера "З-18" и контингента од најмање 1.000 кинеских маринаца који ће се, заједно с руским и иранским војницима, борити у копненим операцијама против ИД у Сирији.

Уз ИД, с једне стране, и западну коалицију предвођену САД с друге стране, сада се на сиријском бојишту ствара нова, велика источна коалиција, која обухвата Русију, Кину, Сирију, Ирак и Иран, што би могло да поремети снаге и односе, наводи хрватски лист.

Руски председник Владимир Путин је, одговарајући на питање о присуству Русије у Сирији, недавно рекао да су њене активности ограничене на снабдевање сиријске владе оружјем, обуку и обезбеђивање хуманитарне помоћи за сиријски народ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије