Читај ми!

Руски амбасадор у Пољској: Погрешно сам протумачен

Амбасадор Русије у Пољској Сергеј Андрејев повукао је своју изјаву о делимичној одговорности Пољске за избијање Другог светског рата, наводећи да су његове речи погрешно протумачене.

"Не, објаснио сам да је то била погрешна интерпретација. Нисам хтео да кажем да је Пољска саодговорна за избијање Другог светског рата", рекао је Андрејев новинарима на питање да ли остаје при својој изјави, пренео је Ројтерс.

Руски амбасадор је у интервјуу за приватну ТВН24 поводом демонтаже споменика совјетском генералу Ивану Черњаховском у пољском граду Пененжно, емитованом у петак увече у програму "Црно на бело", рекао да су руско-пољски односи на најгорем нивоу од 1945. кривицом Варшаве која је замрзнула све контакте, наводи Танјуг.

Говорећи о узроцима почетка Другог светског рата да је Пољска током 1930-их више пута блокирала формирање "антихитлеровске коалиције" и да је "зато делимично одговорна за катастрофу до које је дошло септембра 1939. године", пренеле су руске агенције.

Андрејев је данас, како наводи РИА Новости, позван у пољско Министарство иностраних послова у вези са тим изјавама.

Прес секретар пољске владе Цезариј Томчик рекао је у недељу да је амбасадор Русије у Пољској гост и да "не треба да антагонизује друштво у Пољској" а да су његове речи за "свакога од нас шамар".

Према његовим речима, пољски МИП одлучивати о даљим потезима - од протестне ноте до проглашења непожељним.

Одлучно протестујући против речи Андрејева, пољски МИП је саопштио да његове оцене "подривају историјску истину" и да су штетни по пољско-руске односе, док је званична Русија позвала Варшаву да "историју остави историчарима".

"Пољска треба да одлучи - да ли жели да памти прошлост и иде унапред или ће да будућност стави у зависност од тактичког тумачења историје. Ми смо за први приступ", рекла је званична представница руског МИП-а Марија Захарова коментаришући могућност отказивања гостопримства руском амбасадору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије