Читај ми!

Осама, леш који нико није видео

Годину дана после убиства Осаме бин Ладена у Пакистану не престају теорије завере о смрти лидера Ал Каиде. Поједини кажу да Бин Ладен уопште није био у пакистанском граду Аботабаду. Мистерија прати и причу о Осаминим удовицама и деци.

Пре тачно годину дана, 2. маја 2011, председник САД Барак Обама објавио је светској јавности да је најтраженији терориста на свету, вођа Ал Каиде Осама бин Ладен, убијен у Пакистану.

Ликвидирали су га, у зору, амерички специјалци "морнаричке фоке", а целу акцију уживо је из Беле куће пратио врх америчке администрације, са Обамом на челу.

Све се одиграло у граду Аботабаду, а у изјавама за светске медије комшије су одмах тврдиле да никад нису видели ни Бин Ладена ни породицу. У крају се још испредају приче о последњој ноћи најтраженијег терористе на свету.

Месецима после убиства војска је потпуно блокирала приступ кући у којој се наводно све одиграло, а затим су је изненада срушили, у фебруару.

Американци још нису емитовали ниједну фотографију ликвидације Бин Ладена. То је подгрејало спекулације и теорије завере - једни верују да су Американци убили Бин Ладена у Авганистану и донели га мртвог у Пакистан, док други инсистирају да је чувени Саудијац жив.

Заин Мохамед, који живи у "Осамином крају" Билал у граду Аботабаду, каже да га нервира што га и данас називају "Бин Ладенов комшија" и, као и остатак комшилука, не верује да је Осама икад био ту.

"Бин Ладен није био овде. Његова породица, можда, али он не. То је само драма коју су режирали Американци и поткупљива пакистанска војска, која би учинила све за паре", каже и директор локалне школе Аурангзеб.

Приче о женама и деци

Мистерија прати и причу о Осаминим удовицама и деци: три жене и деца која су наводно живела с њим у Аботабаду била су у рукама пакистанских власти, пошто су их Американци ту оставили. После скоро годину дана под надзором, они су пре неколико дана депортовани у Саудијску Арабију - а за сво то време није забележено ниједно њихово јавно појављивање.

То је подстакло нове гласине, па је прошлог месеца пензионисани пакистански генерал тврдио је да је једна од Осаминих жена издала најтраженијег светског терористу у нападу љубоморе - због млађе жене.

Седам дана уочи депортације, полицајац који је обезбеђивао кућу у којој су били смештени рекао је за АФП да се једна од жена недавно породила - 11 месеци после смрти човека за којег се претпоставља да је отац, Бин Ладена.

Студент Аваис Ахмад из Аботабада такође каже да не зна ништа о Осамином боравку у граду. "Појма немамо да ли је Осама био овде или не. Али, сада желимо мир у нашој земљи и зато би Америка требало одавде да се повуче, да повуче своје трупе, као и НАТО снаге. Можемо да живимо сами, наша влада и војска довољне су за одбрану наше земље, довољне за нашу безбедност, каже овај студент за АФП.

Један пакистански новинар коментарише како људи једноставно нису спремни да прихвате да је тако озлоглашен лик живео у њиховом окружењу. "Стварност је да их је срамота што се Бин Ладен крио овде, док су припадници Ал Каиде убијали хиљаде људи широм земље", наводи новинар.

АФП цитира извор из безбедносних служби Пакистана, који истиче да пакистански обавештајци нису знали ништа о присуству Бин Ладена у тој земљи.

Мухамед Рашид, који живи у крају у којем су амерички специјалци пронашли и ликвидирали Бин Ладена, сећа се 2. маја 2011. године: "Нико није видео шта су Американци овде урадили - ми нисмо видели, ви нисте видели. Они кажу да су убили Осаму бин Ладена. На крају крајева, ако су заиста убили Бин Ладена, онда немају права да остану овде. Само би требало да напусте нашу земљу".

Жив или мртав, аналитичари упозоравају да је идеолошки Бин Ладен итекако жив. Пакистанске безбедносне службе упозоравају да поједине екстремистичке групе на северозападу Пакистана блиско сарађују са Ал Каидом, "хране се" том идеологијом и представљају озбиљну претњу безбедности.

У недељама после Бин Ладенове смрти, једна од тих група - ТТП - започела је серију бомбашких напада, укључујући двоструки напад самоубица на полицијски центар за убуку, у којем је убијено скоро 100 људи.

Уз "млако" политичко вођство у Пакистану, ове групе нуде моћну причу: зли Американцу извршили су инвазију на Авганистан, убијајући муслимане и ширећи зли сценарио и на Пакистан. Уз то, ту је и култ Осаме бин Ладена, примећује пензионисани пакистански официр и безбедносни аналитичар Талат Масуд.

Други важан проблем који доприноси том амбијенту је слаба економија. По речима Масуда, влада у Исламабаду је годинама занемаривала развој северозапада, где милитанти имају своја упоришта - пошто осиромашеним грађанима нуде приход и углед у друштву, који долази са "пушком у рукама".

"Многе овакве групе организују стотине семинара и образовање за малу децу, посебно из сиромашних породица", каже аналитичар из невладиног Центра за истраживање и безбедносне студије у Пакистану, Имтиаз Гул.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара