Читај ми!

Џихад у Сирији

Први човек Ал Каиде Ајман ел Завахри позвао на џихад против режима Башара ел Aсада у Сирији.

Наследник Осаме бин Ладена Ајман ел Завахри позвао сунитске муслимане из Либана, Јордана, Турске, Ирака на џихад против режима Башара ел Асада, свега неколико седмица пошто су прве групе радикалних исламиста дошле у ту државу из Ирака.

"Верска дужност сваког муслимана јесте да помогне у устанку против антиисламског режима, свим оним што има, својим животом, новцем, информацијама. Асадов режим је опасан и канцероген", рекао је Завахри у поруци објављеној на једној исламистичкој интернет страници.

Радикали међу либанским сунитима виде побуну у Сирији као прилику да се стане на пут утицају Дамаска.

"Борба у Сирији је борба за нашу слободу. Ако Сирија стекне своју слободу, и ми ћемо победити у Либану", рекао је један од водећих сунитских верских лидера шеик Мухамед ел Масен у Триполију.

Сиријског диктатора, припадника секте Алавити, која се одвојила од шиита пре више векова, шеик Масен види више као непријатеља него као правоверног муслимана.

"Док траје свети рат у Сирији, млади људи треба да крену у џихад, за крв, за част, за слободу, за достојанство", рекао је шеик Масен.

"Црно тржиште на Блиском истоку је пресушило, али постоји нада да ће велике државе попут Саудијске Арабије интервенисати и почети испоруку оружја. Не недостаје људи већ оружја и муниције", рекао је Масен.

Абу Рами потиче из Либана, али је срцем у Сирији. Тај 40-годишњак је један од стотина Арапа који се боре против Асадовог режима на страни сиријских побуњеника. Многи волонтери су ветерани рата у Ираку, који су "свети рат" донели у Сирију.

Рамијев последњи поход у Сирију био је неуспешан, јер чим су прешли границу, један припадник његове јединице престравио се и није могао да настави.

Цела јединица приморана је да се заустави, а десет Либанаца наоружаних "калашњиковима" и опремљених резервном муницијом од 65 магазина, стало је унутар сиријске границе без икакве подршке.

"Пуком срећом група није примећена проласком сиријске граничне патроле. Уплашеног младића послали смо назад у Сирију, а ми остали пробили смо се до Хомса", рекао је Абу Рами два дана након повратка из Сирије.

Упориште побуњеника у Хомсу налази се на око 30 километара од границе.

Либански добровољци борили су се на страни побуњеника, у градској четврти Калдије, све док нису остали без муниције.

Абу Рами је командант растућег корпуса бораца који долазе да се боре у Сирији где већина долази из Триполија, града на северу Либана који је у великој мери насељен сунитским становништвом.

Током година борбе, Рами је постао водећа фигура у мрежи либанских добровољачких бригада у борбама у Сирији. 

Мржња према Асадовом режиму укорењена је сиријском окупацијом Либана завршеном 2005. године.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије