Читај ми!

Бејлс "полудео" од лека против маларије?

Америчка војска наредила хитну истрагу о штетном менталном дејству лека против маларије, малфакина. Истрага покренута после масакра у Авганистану, у којем је амерички војник убио 17 цивила.

После масакра у којем је амерички војник убио 17 цивила у Авганистану, Војска САД је наредила хитну истрагу о штетним дејствима лека против маларије, малфакина, јер се сумња да изазива психотично понашање, параноју и халуцинације. Лек узимају војници који иду у мисије у иностранство, у подручја где има маларичних комараца.

Малфакин или ларијам, има неколико нежељених дејстава и према ранијим истраживањима његова употреба је проуроковала велики број убистава и самоубистава, укључујући и ту и смртне случајеве у Војсци САД.

Копнена војска САД је овај лек избацила из употребе још 2009. године, осим у специфичним околностима и регионима, укључујући ту и Авганистан. Наређење које је проследила војска, прописује забрану употребе малфакина код војника који имају било какво трауматско оштећење мозга.

Произвођачи такође, у својим информацијама о леку такође наводе да малфакин не смеју да узимају особе, које пате од депресије или су имале било какве менталне сметње.

Водник Роберт Бејлс који је убио 17 цивила, имао је константовано трауматско оштећење мозга 2010. године, по повратку из Ирака.

Према писању Њујорк Тајмса, Бејлс, који боравио три пута у Ираку по годину дана, био је због тога изложен повећаном ризику од добијања пострауматског стресног синдрома. То је ментална болест коју најчешће добијају повратници из рата и која се испољава тек неколико година после догађаја који је проузроковао трауму.

Бејсова жена, тврди у интервјуу за амерички Ен-Би-Си, да уопште не може да поверује у оно што се десило, јер њен супруг воли децу и не би могао да уради тако нешто ( да убија децу).

Пентагон је наредио нову истрагу, како би утврдио да ли је било случајева издавања лека малфакина супротно правилима и истрага би требало да се заврши до 2. априла.

У наређењу о истрази, у коју је имао увид Хафингтон пост пише и да постоји могућност да су лекари преписивали војницима лек против маларије, без детаљнијег увида у њихов медицински картон и разматрања могућих нежељених ефеката.

Војска и министарство одбране ставили су до знања да неће објављивати информацију да ли је оптужени Бејлс узимао малфакин, како би заштитили право на приватност пацијента.

Новинари Хуфингтон поста који су желели да сазнају да ли Пентагон истражује дејство лека против маларије нису успели да дођу до одговора, јер нико од званичника није то желео да потврди.

О штетним дејствима се зна од 2002. године

Бивши званичник Пентагона Елспет Камерон Ричи, који је био задужен за здравство и специјализовао се за менталне проблеме војника, изразио је забринутост због тога што је Мајкл Бејлс вероватно користио мефлокин - поготову јер зна да лек има много нежељених ефеката, као што су психоза, депресија и самоубилачке намере.

Новинари агенције УПИ су још 2004. године указали на штетна дејства малфакина, наводећи пример шесторице припадника Специјалних снага САД који су узимали лек против маларије и извршили самоубиство. Случај је посебно био занимљив јер је самоубиство специјалаца веома ретка појава у америчкој војсци.

Сведочења војника који су узимали лек такође су била потресна, јер су специјалци описивали своје халуцинације и тешка стања у којима су били.

Новинари су затуим дошли до податка да је малфакин одговоран за самоубиства војникан у Ираку 2003. године и да је после повлачења лека из употреба, стопа самоубистава било готово тренутно препловљена.

Пре Бејсла, америчка војска је судила свом припаднику Андреасу Поганију, такође због убистава цивила, што је био први такав случај после Вијетнамског рата. Погани није био осуђен на смрт, како су тражили тужиоци, већ на временску казну - зато што су лекари тврдили да је био изложен тровању ларијамом ( малфакином), што је пресудно утицало на његово понашање.

Даље у новијој историји, забележен је случај да су тројица војних специјалаца после повратка из Авганистана 2002. године, убили своје жене - а очевици и комшије су све њих описали као психотичне, бесне и веома неусклађене особе, што пре одласка у рат није био случај.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара