Читај ми!

Свађа око италијанске химне

У италијанском Јужном Тиролу аустријска мањина се буни због наметнутог певања химне Италије, које их љути. Италијански политичари јединствени да спроведу обавезу певања химне у целој земљи.

Планирано наметање певања националне химне Италије у свим деловима земље љути Аустријанце, и пре свега аустријску мањину у италијанском Јужном Тиролу, јер она садржи делове текста који су усмерени против суседне државе.

Пред посланицима у италијанском парламенту, како преноси бечки лист Кронен цајтунг, налази се предлог закона који предвиђа да убудуће сва деца треба да певају химну "Фратели д Италиа", а тако и она у Јужном Тиролу.

Ова химна је неомиљена код Аустријанаца јер се у њој негативно помиње Аустрија. У тексту, наиме, пише да је аустријски орао пио крв Италије и Пољске, и да је његово срце изгорело.

Протестовао је Роланд Ланг, председник удружења аустријске мањине у Јужном Тиролу који је оценио да је реч "невероватном национализму".

Два велика политичка табора у италијанској скупштини - десни и леви блок - подржавају иницијативу да се и ђаци у Јужном Тиролу обавежу на певање и учење ове химне.

Иначе италијанска химна позната и под називом "Ино ди Мамели" написана је у 19. веку, и према оцени листа позива на крволочан начин на борбу против Аустрије.

Амбасада Италије у Бечу не разуме што се око химне узбуркала аустријска јавност. Деца у Јужном Тиролу су италијанска деца и и она се морају придржавати италијанских закона, поручује амбасада.

Политичари у Јужном Тиролу сматрају да је мотив за наметање певања и учења химне у овом делу Италије намера да се национализмом скрене пажња са правих проблема у овој земљи, посебно око презадужености.

Јужни Тирол био је део Аустро-Угарске монархије, у оквиру покрајине Тирол. У Првом светском рату је ова територија била поприште исцрпљујућих борби између војски Италије и Аустро-Угарске.

После рата Споразумом у Сен Жермену јужни део покрајине Тирол је припојен Италији и у њему је спроведена насилна италинизација аустријске мањине.

После Другог светског рата, Уставом је предвиђена аутономија за Јужни Тирол, али се примена одлагала, све док Аустрија ово питање није изнела пред Уједињене нације 1960. године.

У Јужном Тиролу постоји јак сецесионистички покрет, а Аустрија је заштитник права тамошње  мањине која говори немачки језик.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара