Читај ми!

Посебни људи са истим потребама

Родитељи деце са сметњама у развоју, окупљени у Удружењу "Мостови", новцем који су добили за свој пројекат помоћи угроженим особама, граде еко-село, осмишљено као интерактивни комплекс примерен потребама њихове деце, али и основним идејама о одрживом развоју и инклузији друштвено маргинализованих група.

Иницијатива за одрживи развој "Мостови" из Крушевца, некадашње Удружење грађана и родитеља деце са посебним потребама, награду за пројекат "Здрављем против сиромаштва" од 16.000 евра, коју им је летос доделила међународна Ерсте фондација, искористила за набавку садница ароније и куповину имања на којем је започета изградња првог еколошког села у том крају.

Они су решени да свој пројекат остваре до краја. Кућа од сламе - зелена учионица, први у низу објеката који се гради у еко-селу, биће, уз помоћ волонтера, завршена за десетак дана.

Најстарији волонтер, 74-годишњи Обрад Славковић, у пензији је већ десет година:

"Грађевинац сам по струци и када сам чуао да раде кућу за децу са посебним потребама јавио сам се да помогнем. И није ми тешко, ово с вољом радим."

Све активности се реализују у оквиру радионице "Бајка о три прасета - еко верзија", објашњава Мирјана Стевановић, председница Удружења "Мостови".

"Читав комплекс ће бити стављен на располагање породицама које имају децу са инвалидитетом, члановима нашег удружења, где ће они моћи поред разних садржаја који се тичу рехабилитације и терапија, да се баве одређеним социјалним предузетништвом."

"Општи је став да лицима са инвалидитетом припадају разни минимуми"

У еко-селу се планира изградња погона за прераду ароније са плантажа које је подигло двадесетак породица из Удружења "Мостови".

Радом у новом погону, али и пласманом меда, козјег сира, органски и еколошки вредних производа које саме производе, до сигурних прихода доћи ће многе породице из Удружења.

"То је посебно важно ако се има у виду чињеница да у окружењу постоји општи став да лицима са инвалидитетом припадају разни минимуми, од минимума социјалне сигурности, материјалног обезбеђења, до остваривања права на егзистенцију, јер они минимално могу да допринесу", истиче Мирјана Стевановић.

Оним што раде на изградњи еко-села и свим досадашњим активностима, чланови Удружења "Мостови" желе да покажу да и лицима која су неправедно друштвено маргинализована припада више, заправо све што и свима осталима.

"Мостови" подижу пречку социјалне одговорности

Чланови Удружења ће, уз зелену економију и узгој ароније, на имању у Ломници организовати и узгој коња, оваца, егзотичних врста живине створити услове за примену зоо и хипо терапије, као и за оснивање школе спортског јахања.

Члан Удружења Марко Ћаловић каже да се томе веома радује:

"Овде ћу редовно долазити да се забавим, да јашем коња. То волимо сви. У Зајечару смо освојили бронзану медаљу у јахању, али на следећем такмичењу рекао сам да ћемо да будемо први. Ја ћу бити капитен."

Бајка о три прасета - еко верзија

Изградњу еко-села, зелене школе живота, својим идејним решењима помоћи ће професори и студенти Архитектонског факултета, којима овај пројекат представља велики професионални изазов.

"Истражујемо начине градње од природних материјала, шта су то енергетски ефикасне куће, како је то могуће извести у Србији, да буде приступачно свим људима", каже мр Ксенија Лаловић, доцент на Архитектонском факултету у Београду. "То је велики изазов за Србију у
целини, а нама занимљив задатак."

"Ово је сасвим ново искуство за нас", каже Влада Лукић, студент пете године Архитектонског факултета у Београду. "Прилика да се упознамо са новим материјалима, али и да сагледамо проблем и потребе ове деце.  Идеја је да се цео простор осмисли као интерактивни комплекс где ће они моћи да се баве разним активностима и да уживају у стварима у којим уживају и друга деца."

У дневном центру, у кућици од сламе,  крај које ће ускоро бити саграђене и кућице од дасака, камена и других природних материјала, своју бајку ће у креативним радионицама живети деца са посебним потребама, а до краја наредне године, по завршетку целог комплекса, еко-село ће отворити врата и свим другим гостима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво