Колико су ниске температуре оштетиле вишње и шљиве у Топлици
Ниске температуре, почетком априла, десетковале су род најзаступљенијих воћарских култура у Топлици, вишања и шљива, од 50 па до 80 процената, у односу на просечне године. Иако је у први мах изгледало да су штете од мраза знатно веће у шљивицима, показало се сада, скоро месец дана касније, да рода вишања, у већини воћњака, практично неће ни бити за организовану бербу, а штете се мере милионима евра, ако се зна да се у овом делу Србије, у току године, произведе највише овог воћа.
Ниске температуре, неколико ноћи, почетком априла, причиниле су несагледиву штету у воћњацима у Топлици.
Род водећих воћарских култура вишања и шљива, чији се засади простиру на хиљадама хектара, драстично је умањен. Иван Гмијовић, из блачког села Кашевара, каже да је сада, месец дана касније, потпуно јасно да вишања ове године готово неће бити ни за сок, а род шљива је такође упитан, у зависности од положаја шљивика.
“Имам шљиваке поред себе, који су потпуно празни, а моји ипак имају нешто. А што се тиче вишања, које имам, па могу да вам кажем да, једноставно, мислим да ту неће бити више од 20, у најбољем случају 25 одсто рода, вишња је драстично опала задњих пет дана”, каже Иван Гмијовић, воћар из Кашевара.
Бојан Николић из Одељења за пољопривреду Општине Блаце, истиче да је пред воћарима, али и прерађивачима изузетно тешка година.
“Ове године ће бити великих проблема, искрено великих проблема, економски великих проблема код прерађивача, уопште у економији овде у Блацу, јер овде, као што знамо, највећи број становништва је базиран, директно или индиректно везан за пољопривреду, више од 70 одсто становништва је везано за пољопривредну производњу, пре свега то воћарство”, наводи Бојан Николић из Одељења за пољопривреду Општине Блаце.
Воћари на територији општине Блаце, осим по примарној производњи воћа, надалеко су познати и по прерађевинама, пре свега сувим шљивама, које су последњих неколико година, због поремећаја на тржишту, веома тешко продавали. Ниске температуре и извесно, драстично смањење рода ове године, преко ноћи су подигли како тражњу, тако и цену овог воћа, за двадесет, тридесет динара по килограму.
“То јесте једино добро што се десило. Они који су имали залихе, буквално је све отишло. Ту постоје још неке, врло мале, мале количине, код једно, двоје људи, који чекају цену или једноставно, немају потреба сада да продају, видеће да ли ће да сачекају јесен или не, то се не зна”, наводи Иван Гмијовић, воћар из Кашевара.
Вишње и шљиве, деценијама су заштитни знак Топличког краја и производња овог воћа, на великим површинама, опстаје, упркос бројним проблемима, који је прате, пре свега вишегодишње ниске цене, али и проблеми у откупу, болести и штеточине. Ове године акценат ће бити на очувању засада, пошто у већини њих, готово да неће бити прихода.
Коментари