Читај ми!

Отворен Културни центар ромске заједнице у Пироту

У сусрет Међународном дану Рома, у Пироту је свечано отворен обновљени Културни центар ромске заједнице. Захваљујући помоћи Европске Уније и градске управе, Културни центар поново је постао место окупљања и очувања богате културне традиције.

Виолина му је најбољи друг од малих ногу. Лазар Асковић је ученик другог разреда Техничке школе у Пироту, а завршио је и нижу музичку школу.

„Виолина је један посебан инструмент и не може свако да га свира. Потребно је унети емоцију и зато сам одлучио да свирам виолину у музичкој школи. Планови су ми да се бавим музиком и даље, а тренутно свирам у фолклорном ансамблу Дома културе“, каже Лазар Асковић, ученик.

Ромска заједница у Пироту давно је препознала важност образовања.

„Сва наша деца похађају основну школу, а велики број уписује и завршава средњу школу, а касније се опредељују и за факултет. Образовање јесте кључан фактор целог живота Рома јер пружа могућности за запошљавање, покретање сопственог бизниса и излазак из круга сиромаштва“, наводи Силвија Нешић, УГ „Тернипе“.

Културни центар Рома у Пироту, обновљен на иницијативу грађана, најбољи је пример поштовања различитости.

„А различитост када говоримо о ромској националној мањини управо је језик, култура, идентитет, историја. Данас управо прослављамо различитост“, каже Радмила Нешић, председница УГ „Тернипе“.

„Оснивање и функционисање културног центра Рома у Пироту представља значајан тренутак у промоцији ромске културе у овом региону, али и инструмент повезивања људи као носилаца културе“, наводи Јанош Бабити, Шеф мисије Савета Европе у Београду.

„Заједно са донаторима смо уредили преко 20 ромских кућа, а имамо и друге пројекте везане за економско оснаживање и њихово осамостаљивање у даљем животу“, каже Владан Васић, градоначелник Пирота.

Ромско насеље у Пироту једно је од најбоље уређених у Србији, а обновљени Културни центар допринеће очувању традиције и зближавању људи.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се