Читај ми!

Власотинце: Амбасадори науке

Основци из Власотинца привукли су велику пажњу на недавно одржаном фестивалу науке у Београду својим пројектом Толстојеви косачи. Открили су мало познате чињенице о великом књижевнику - да је између осталог предавао математику, физику и историју. Тако су повезали речи и бројеве и добили бројне понуде па ће ово лето за њих бити радно.

Школска година је завршена, али млади амбасадори науке Основне школе „Синиша Јанић“ ученици петог и седмог разреда са својим професорима припремају се за сајам науке у Тутину. На недавно одржаном фестивалу у Београду са 1.300 учесника из 52 научне и образовне институције њихова поставка Толстојеви косачи коју је осмислио професор физике Драган Голубовић била је изузетно запажена. Физика као бајка, експрименти као изазови. Један од најзанимљивјих - вода која не пролази кроз сито иако је чаша окренута.

“Не пролази кроз сито због површинског напона”, истиче Сергеј Петровић, ученик петог разреда ОШ Синиша Јанић.

“Математика је била много занимљивија од физике, али кроз часове сам је заволео”, каже Лазар Стојковић, учесник седмог разреда ОШ Синиша Јанић.

О Толстојевом познавању физике и математике, његовом педагошком раду, о чињеници да је основао 13 народних школа, да је говорио 14 језика међу којима течно српски, код нас мало се зна. Зато је и ова поставка изазвала толико интересовање у научној јавности. Математичко одељење Српске академије наука је заинтересовано да на ову тему заједно са професором Голубовићем организује летње радионице.

“Толстој каже - знање је природна потреба човека, а пожуда за знањем и потреба за знањем мора да буде и као потреба за храном. Значи знање треба да буде природан избор за човека”, сматра Драган Голубовић, професор физике.

“Колега Драган Голубовић је написао причу “Чаша чисте воде” по којој сам ја снимио и режирао филм “Физика као бајка”, каже Славиша Шушулић, професор књижевности.

Од Руског дома у Београду професор Голубовић добио је књигу математике коју је написао Толстој и посебне посвете с његовим ликом. Толстојева поставка школског система данас се озбиљно проучава у Русији, а могла би и код нас. Суштина је знање које оплемењује и децу и наставнике. Јер како је говорио див из Јасне Пољане човек је разломак чији је бројилац оно што јесте, а именилац оно што мисли о себи. Што је именилац већи разломак мора бити мањи.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво