Читај ми!

Крагујевац: Рани скрининг чува репродуктивно здравље жена

После двоипогодишње паузе због пандемије коронавируса, Дом здравља у Крагујевцу, први у Србији, наставио је скрининг програм за рано откривање рака грлића материце. Циљ превентивних прегледа је унапређење репродуктивног здравља жена и смањење учесталости тог карцинома.

Редовни гинеколошки прегледи, брига о репродуктивном здрављу и рано откривање болести, пресудни су у борби против карцинома грлића материце. У оквиру националне кампање, али и самосталним превентивним радом, крагујевачки Дом здравља у претходној деценији, организовао је велике скрининге за студенткиње и жене са сеоског подручја. Резултат - на десетине рано откривених карцинома.

"Симптоми су нешто појачан секрет, бол у малом стомаку, крварење између менструалног циклуса и постменструално крварење. Већ када се појаве ови симптоми нажалост понекад буде касно за ту жену", наводи Доктор Ивица Магдић, гинеколог.

Најчешће оболевају жене старе између 35 и 45 година, а симптоми су благи и у почетку готово неприметни. Скринингом, на који ће их позивати изабрани гинеколог, биће обухваћене здраве жене од 25 до 64 године.

"С циљем да се болест карцинома грлића материце открије у раној фази, када је 100 процената излечив, идеја нам је да на годишњем нивоу обухват буде пет до 6.000 жена", истиче прим. др Славица Лончар.

Превентивни прегледи могу да се обаве у свим амбулантама. Од 12 гинеколога у Дому здравља, сви су цитолози, а ту је пет супервизора за програм скрининга. 

Ради превенције и раног откривању болести у Крагујевцу је отворена Цитолошка лабораторија. То је регионални скрининг центар за Шумадију и Поморавље. 

Опрема је набављена, а цитоскринери су прошли обуку у Београду.

Проф. др Василије Антић, директор Дома здравља у Крагујевцу каже: "Овде ће све жене које ураде скрининг преглед, прво у Крагујевцу, затим у свим Шумадијским општинама, а затим и у Поморављу када се уради папаниколау тест, пошаљу се бочице и у Дому здравља ће бити обављен преглед.

Скрининг прегледи раде се на сваке три године и до сада је њиме обухваћено око 60.000 Крагујевчанки. Поред редовних контрола, лекари младима препоручују ХПВ вакцину, која смањује ризик од настанка рака грлића материце за 90 одсто.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво