Читај ми!

Села у азбуковачким брдима без људи

Кањони Трешњице, Трибуће и Сушице, сакривени у азбуковачким брдима, одликују се бројним природним лепотама, због чега су омиљена дестинација за планинаре. Ипак, живот у том крају није лак па у Забрђу, последњем селу пре уласка у кањон, данас живи само троје људи.

И седам дана прође док не угледа човека, каже Слободан Вићић, један од ретких становника који живе уз кањон Трешњице. Његово имање последње је пред улазак у непрегледни крајолик кроз који иду само најхрабрији.

“Има свега, и шакала, вукова, медведа понекад и тако. - А људи? - А људи нема, нас троје цело село”, каже Слободан Вићић из Забрђа.

Осим стада оваца и пса у дворишту овом горштаку друштво понекад праве планинари који су годинама уназад једини посетиоци азбуковачких висова.

У брдима Трешњице налазе се камени зидови који сведоче да некада давно овде постојало велико насеље. Данас је ово место оаза нетакнуте природе, а путеви из кањона Трешњице воде до два мање приступачна кањона реке Трибуће и Сушице.

“Перфектно чиста вода и у Трибући и у Сушици и у Трешњичкој реци, стене које бране на неки начин прилаз реци људима који би је запрљали. Ту су и букове шуме и четинарске шуме, пчеле зује око нас има доста и воћа и багрема. Животиње различитих врста овде можете да сретнете од пастрмке до медведа”, каже Жељко Бановић, планинар.

“Нема народа, то је најцрње, а овако не би мењао ово за град, јер сам напустио после 40 година и вратио се овде”, каже Слободан Вићић из Забрђа.

У борби за опстанак, природа је у овом крају увек побеђивала човека, зато су овде, кажу, опстали само они који су научили да живе по њеним правилима.

 

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара