Какве резултате даје дуално образовање у Пожеги

Дуално образовање отвара могућност лакшег запошљавања младих. Образовни профили за потребе домаће привреде постају потреба не само за средње образовање, већ и као начин којим се може зауставити одлазак младих стручњака из земље.

Већ деценију пожешка компанија, која је пионир дуалног образовања, због својих потреба је успоставила сарадњу са неколико школа, а тиме отворила могућност запошљавања младих из других општина.

„Похађам четврту годину смера електротехничар рачунара и долазим овде на праксу током целе седмице", каже Дејан Стефановић, ученик Техничке школе Косјерић.

„Имамо и стан и храну, то нам је обезбеђено, нашу обуку, волимо да радимо на томе, зато смо и овде", наводи Далибор Марјановић, ученик Машинске електротехничке школе Прибој.

А Матија Грујичић,  ученик Техничке школе Ужице зна и где ће радити: „Да радићу овде у Инмолду, пошто ми је ту већ посао две године, научио сам доста тога да не морам да идем на пробни рад".

 

Дуално образовање омогућило је да по свршетку студија, посао у Пожеги пронађу Крагујевчанка и Београђанка.

„Ја сам неко ко је зато да се промени град у Србији, не треба се везивати за један град, али никако изаћи из Србије. Србија има перспективу", мисли Марија Николов, дипломирани технолог у предузећу „Будимка" Пожега.

А Тијана Коларевић, дипломирани технолог у предузећу „Будимка" у Пожеги, каже: „Не можемо сви живети у Београду, зато што Београд нема довољно капацитета за све нас. А унутрашњости читаве Србије је много лепа, нарочито овај наш западни крај, који нуди, много могућности што се тиче посла, нарочито у прехрамбеној индустрији".

„Од ове године имамо и у високом образовању развијено дуално образовање, чак акредитовано 32 профила, 150 нових студената у дуално моделу организацији наставе, конектованих 75 компанија, што заиста говори о томе да дуално образовање постаје једна озбиљна филозофија, озбиљна у смислу платформе образовања, која говори о томе ако у 21. веку не говоримо о умреженим знањима, вештинама и способностима, ставовима да не можемо очекивати од младих људи да се заиста спреме и за тржиште", објашњава Габријела Грујић, помоћница министра просвете за дуално образовање.

Послодавци кажу да српске компаније теже пословном амбијенту, којим се на прво место ставља човек, а не искључиво профит.

„Кроз систем дуалног образовања да стажирају, односно да се едукују код нас у нашим компанијама и на тај начин да их стимулишемо и мотивишемо да остану у земљи Србији и да остану у нашој компанији", каже Александар Марковић, генерални директор „Будимка" Пожега.

А Горан Јанковић, власник "Инмолда" из Пожеге: „Петоро деце који су били код нас на стипендији и пракси су већ почели да раде. Јуче сам баш имао неки кратак састанак са њима. То су супер момци и види се одмах да ће од њих бити нешто за посао који су учили".

Управо кроз дуално образовање се гради и приснији однос, а послодавци теже да разним стимулативним мерама награде и задрже оне у које су инвестирали и током школовања.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво