Колико кошта пиротско јагње

Празнична трпеза, посебно у пиротском крају, не може се замислити без старопланинске јагњетине. Међутим, многи ће морати да промене навике јер последњих година оваца и јагњади све је мање, а цена - све виша.

У тору домаћинства Ристић у селу Расница остало је још педесетак јагњади, а и она већ имају унапред договорене купце. Са стадом од 250 оваца Звонимир је један од највећих фармера у пиротском крају, а ове године продао је скоро 300 јагњади.

„Нема довољно јагањци. Ове године се погодило тако да је Ускрс и Ђурђевдан близу, а и Први мај, тако да је велика потражња, па јагањци нема", каже Звонимир Ристић из села Расница.

Откупна цена кланичара је 500 динара за килограм живе ваге. За свако продато јагње органски произвођачи, остварују премију државе у износу од 4200 динара. Директно код фармера килограм живе ваге је 650 динара.

„Ове године је сад тек добро. Могу да кажем да имамо малу зараду. До сада је цена била много ниска", наводи Звонимир Ристић из села Расница.

Пољопривредни стручњаци кажу да се овчарска производња исплати. Међутим, добра цена, повољне субвенције државе и мере локалне самоуправе, нису зауставиле пад броја оваца у пиротском крају.

„Ми немамо више овчарску производњу која тражи држање оваца на испаши. То нисуживотиње које могу да се држе у штали. Из тог разлога, због смањења броја становништва опада и број грла оваца", наводи Горан Поповић, директор ПССС Пирот.

Рачуница је јасна - ове године старопланинске јагњетине неће бити довољно на тржишту. Од 300 хиљада, колико их је било средином прошлог века, на пиротским пашњацима остало је свега десетак хиљада оваца.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара