Великани Подриња на делу Стевана Чалића

Љубитељи уметности у Шапцу обележавају 130 година од рођења великана Стевана Чалића, уметника који се из родног Купинова на школовање отиснуо у свет и по повратку у домовину за живот и рад одабрао Шабац. У Народном музеју у том граду чува се његова највећа и једна од најпознатијих слика "Великани Подриња" дело из 1937.

Више од осам деценија посетиоци у Шапцу задивљено стоје испред слике Стевана Чалића, која је визуелна хроника наше историје и културе. На великом платну формата два и по пута четири метра, Вуку Караџићу на поклоњењу насликани Стојан Новаковић, Јанко Веселиновић, Лаза Лазаревић, Карађорђе, укупно 17 великана. Зналачки постављена у три плана од посматрача ка дубини слике, ово дело најпре је требало да буде застор за ђачку позоришту представу у Шабачкој гимназији.

 

"Претпоставка је да је Стеван Чалић био упућен у некаква слична остварења која је радио и његов професор на ликовној академији у Прагу где је Стеван Чалић студирао. Реч је о Влахи Буковцу и његовој чувеној слици ,,Илирски препород,, која је рађена као застор за Казалиште у Загребу, те Стеван Чалић одлучује да све значајне личности из историје, књижевности и културе српског народа који су потицали са овог нашег поднебља представи на овој слици", наводи Татјана Марковић, виши кустос Народног музеја у Шапцу.

За сликање овако великих фигура на монументалном платну, Стеван Чалић користио је као моделе људе из свог окружења, пре свега своје ученике. Тако се на централном делу слике појављује жена која им је доносила сир и млеко и она у рукама држи класје и симболизује родну Поцерину, док девојка која држи цвеће у рукама је његова ученица и она је симбол лепоте Мачве.

Слика Великани или Слава Подриња најпре се налазила у Учитељском интернату да би након конзервације и пресељења у зграду музеја у Шапцу заузела централни део сталне поставке.

"Њен значај превазилазе не само њене импресивне и заиста монументалне димензије, сама чињеница да се на тој слици налазе све те значајне личности у многоме говори да овакви предмети не могу остати незапамћени и непримећени", каже Татјана Марковић.

Уметнички опус Стевана Чалића броји око 250 слика акварела и цртежа, као и стотинак икона за седам иконостаса. Био је сликар људи и природе, емотиван и рационалан, а његово дело симбол је највишег домета културе прве половине двадесетог века.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво